zaterdag 10 juni 2023

Aanklachten

Het vooruitzicht van een presidentsrace tussen de hoogbejaarde Biden en de omstreden Trump is niet iets waar Amerikanen reikhalzend naar uitzien. Sinds gisteren is deze race al een stuk minder zeker geworden nu het Amerikaanse Openbaar Ministerie 37 aanklachten tegen oud-president Donald Trump openbaar heeft gemaakt.

Zo bewaarde Trump vertrouwelijke overheidsdocumenten thuis in de badkamer en de douche, sprak hij tijdens het golfen met vrienden over een geheim aanvalsplan van het Pentagon, en gaf hij zijn assistent opdracht dozen te verplaatsen om ze voor zijn advocaat en de FBI te verbergen.

De documenten werden opgestapeld in onder meer zijn slaapkamer, een badkamer, een feestzaal en een bezemkast.

Deze nieuwe zaak komt bovenop de strafrechtelijke vervolging in New York vanwege mogelijke strafbare feiten bij het betalen van zwijggeld aan onder meer pornoster Stormy Daniels.

Toen profiteerde Trump nog in politiek opzicht. Hij steeg in de peilingen en haalde miljoenen aan donaties binnen. Maar de nieuwe beschuldigingen kunnen leiden tot een langdurige gevangenisstraf. Een federale misdaad is in de oog van de Amerikanen een grote misdaad.

Voor de Republikeinen moet nu plan B worden overwogen. Een stortvloed aan zestigers meldde zich deze week voor het Amerikaanse presidentschap., onder wie oud-vicepresident Mike Pence en Chris Christie, oud-gouverneur van New Jersey. De toen nu toe meest serieuze kandidaat Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, krijgt de steun van 21 procent van de Republikeinen. Dat is een enorm verschil met Trump. Misschien krijgen ze de kans om zich beter te profileren nu Trump opnieuw beschadigd is, maar de tijd dringt.

Aan de linkerzijde is het Robert Kennedy, neef van JFK, die zich kandidaat heeft gesteld. De man is in de ogen van veel Amerikanen te radicaal. Hij is oprichter van de anti-vaccinatieorganisatie Children's Health Defense en heeft vaccins in verband gebracht met autisme. Zijn stemgebrek (spasmodische dysfonie) zet hem verbaal al per definitie op achterstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten