zaterdag 24 juni 2023

Muiterij

Een opmerkelijke draai in de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. De Russische veiligheidsdienst FSB opent een strafzaak tegen huurlingenbaas Jevgeni Prigozjin vanwege een ’oproep tot muiterij’.  

De beruchte Wagner-baas beweerde vrijdag dat Russische troepen zijn strijders in Oekraïne zouden hebben aangevallen en zwoer wraak aan Moskou. En het ging toch al niet lekker tussen Moskou en zijn elitegroepen.

In een eerder verspreide boodschap claimde de ijzervreter dat de Russische politieke en militaire top het Russische volk ten diepste misleidt.

Eerder vannacht beweerde Prigozjin dat zijn troepen vanuit Oekraïne de Russische regio Rostov waren binnengetrokken.

In de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don zouden gewapende troepen het hoofdkwartier van het zuidelijke militaire district hebben omsingeld. Zware militaire vrachtwagens en gepantserde voertuigen werden zaterdag in verschillende delen van het centrum van Moskou gezien en soldaten met aanvalsgeweren werden ingezet buiten het hoofdgebouw van het ministerie van Defensie. Het gebied rond de presidentiële administratie bij het Rode Plein was geblokkeerd.

Als Prigozhin wordt gearresteerd en zijn leger van 25.000 vertrouwelingen afhaakt, dan zou dat wel eens het begin van het einde van de oorlog kunnen zijn. De Wagner-troepen hebben een cruciale rol gespeeld in de Russische oorlog in Oekraïne en zijn erin geslaagd de stad in te nemen waar de bloedigste en langste veldslagen hebben plaatsgevonden, Bakhmut.

Als deze elitegroepen niet meer kunnen worden ingezet, zal Poetin moeten overgaan tot een nationale mobilisatie, met als risico dat een heel volk zich tegen hem keert. Sowieso is nu al een bres geslagen in de Russische aanvalsstrategie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten