zaterdag 1 juli 2023

Verzwakt

Een week nadat Prigozhin zijn huurlingen richting Moskou stuurde na een zoveelste botsing met de Russische defensietop, lijkt de rust in Moskou weer teruggekeerd. Maar is de positie van Poetin ernstig verzwakt.

Van Aleksander Lukashenko mocht de dwarse Prigozhin met zijn huurlingen naar Belarus vertrekken. Wat hij daar nog voor Moskou kan betekenen is onduidelijk.

De Russische mediawaakhond blokkeert mediaorganisaties die gelinkt worden aan Prigozhin, en het lijkt erop dat zijn huurlingen niet meer aan de oorlog gaan deelnemen.

De Oekraïense president Zelensky heeft vrijdag voor de zekerheid opdracht gegeven voor het versterken van de troepen in het noorden van Oekraïne. Toch is niet uitgesloten dat Prigozhin op zijn beurt in conflict komt met Lukashenko en hij het land wordt uitgezet.

Poetin moet afgelopen week slecht hebben geslapen. In Rostov aan de Don, waar de opstand begon, kregen huurlingen massale bijval van de bevolking, bleef het reguliere leger in de kazernes en keek de politie toe.

De Nationale Garde, die direct onder Poetins bevel staat, nam vele honderden kilometers verderop een afwachtende houding aan.
 
Ook zou generaal Sergej Soerovikin zijn opgepakt, plaatsvervangend commandant van de militaire operaties in Oekraïne. Hij was mogelijk vooraf op de hoogte van de Wagner-muiterij.

Alle vrijwilligerseenheden, zoals de privélegers worden genoemd, hebben onder dwang een contract met het ministerie getekend. De vraag is of zij nu worden onderworpen aan de lage salarissen en inefficiëntie van het reguliere leger. Dan is het met de loyaliteit aan Poetin snel gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten