zaterdag 15 juli 2023

Aardverschuiving

In amper een week tijd zwaaiden verschillende politieke kopstukken af: Mark Rutte himself, Wopke Hoekstra, maar ook Sigrid Kaag en vicepremier Carola Schouten zeggen de politiek vaarwel. 

Alleen Rob Jetten blijft als lijsttrekker verbonden aan D66. Hij staat 'te popelen', maar zijn partij is in de peilingen zo diep gezonken dat deelname een volgend kabinet uitgesloten lijkt.

VVD en CDA hebben luttele maanden de tijd om nieuwe gezichten naar voren te schuiven, en dat zal niet meevallen. Minister Dilan Yeşilgöz wil VVD-lijsttrekker worden, maar mist de joviale uitstraling van de premier.

GroenLinks- en PvdA-kiezers hopen op een gezamenlijke lijst met Ahmed Aboutaleb of Frans Timmermans als kopstukken. Er is grote kans dat ze daarmee weer zetels gaan afpakken van kleinere partijen die de laatste jaren zijn opgekomen.

De beoogde premier lijkt echter Caroline van der Plas met haar BoerBurgerBeweging (BBB) te worden, volgens de peilingen veruit de grootste partij. Immigratie en de stikstofproblemstiek blijven ook in het najaar belangrijke thema's.

De grote onzekerheid betreft de populaire Pieter Omtzigt: doet hij mee met een eigen lijst, komt hij op de lijst van BBB of doet hij niet mee? Met BBB zou Omzigt 53 zetels kunnen pakken. Er resteren dan nog 34 zetels die BBB bij VVD en CDA zouden kunnen vinden. Een coalitie met links lijkt gezien de klimaatuitdagingen niet erg waarschijnlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten