zaterdag 22 juli 2023

Zwaargewicht

Er is grote kans dat PvdA/GroenLinks-combinatie bij de komende Tweede Kamerverkiezingen aardig wat stemmen gaat trekken nu Europees Commissaris Frans Timmermans na een verblijf van bijna tien jaar in Brussel terugkeert naar de nationale politiek.

De PvdA’er stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de nieuwe PvdA/GroenLinks-combinatie bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Het is misschien wel het enige zwaargewicht te midden van overwegend onbekende nieuwkomers bij de overige partijen, tenzij Hans Wiegel (82) op zijn oude dag nog politieke ambities zou koesteren. Per slot van rekening is Joe Biden amper jonger.

Bij de peiling van Maurice de Hond voor zijn aankondiging leverde Timmermans als lijsttrekker PvdA/GroenLinks drie extra zetels op. En dat kunnen er best meer worden als kiezers linkse (splinter)partijen als SP, Volt, D66 en Partij voor de Dieren achter zch laten. Dat ruimt aardig op.

Toch hebben Nederlandse kiezers meer vertrouwen in Caroline van der Plas als premier. Pieter Omtzigt moet snel besluiten of hij een nieuwe partij opricht, want die kan het electoraat ook nog opschudden. Meer dan demissionair minister van Justitie Dilan Yesilgöz die als enige overblijft als kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de VVD. Een partij die het in de komende verkiezingen niet gaat redden.

Een kabinet met BBB en PvdA/GroenLinks is uitgesloten, zeker met klimaatpaus Timmermans aan het hoofd. BBB vindt het onacceptabel dat door mogelijke verplichte maatregelen voor verduurzaming burgers en bedrijven op hoge kosten gejaagd worden. De partij is niet tegen het aanboren van nieuwe energiebronnen, maar is tegen het weggooien van oude schoenen voordat je nieuwe hebt. Geen kolencentrales sluiten als je nog geen alternatief hebt. Dat is niet het geluid dat Timmermans wil horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten