zaterdag 5 augustus 2023

Onrust

Kamerlid Derk Jan Eppink stelt zich bij de verkiezingen niet opnieuw kiesbaar voor JA21. Hij schrijft dat hij tijdens zijn vakantie tot die slotsom is gekomen.

Hij is daarmee de tweede die na de verkiezingen in november niet terugkeert in de driemans-fractie van JA21. Nicky Pouw-Verweij kondigde eerder al aan niet verder te willen als Kamerlid voor JA21. Partijleider Joost Eerdmans blijft daarmee alleen achter.

Het is al langer onrustig binnen de partij. Er werd eerder dit jaar al geklaagd over gebrek aan democratie.

In het kader van de aardverschuivingen in politiek Den Haag lijken vooral kleinere partijen de verliezer te worden. Door de samenwerking tussen PvdA en GroenLinks zullen veel kiezers waarschijnlijk gaan overlopen naar het nieuwe linkse blok van Frans Timmermans. Aan de rechterzijde zal mogelijk ook een nieuw blok ontstaan, al is die nu nog niet goed zichtbaar.

Dit hangt af van de keuzes van Pieter Omtzigt en BBB. Carolina van der Plas heeft al aangegeven geen premier te willen worden, terwijl er nog niemand in de coulissen klaarstaat. Daarmee kan die partij uiteindelijk weer (virtuele) zetels verliezen. Omtzigt, die Nederlanders graag als premier zouden willen zien, heeft nog geen besluit genomen over zijn rol in Den Haag, al zit een terugkeer naar het CDA er niet in. Maar een nieuwe partij uit de grond stampen zo kort voor de verkiezingen lijkt een behoorlijke uitdaging.

In een peiling van I&O wordt Omtzigt 46 zetels in het vooruitzicht gesteld. Daarmee zou hij de grootste fractie in de Tweede Kamer gaan leiden, maar dat wil Omtzigt nadrukkelijk niet. De partij moet in zijn ogen bescheiden worden opgestart. Volgens zijn vertrouwelingen zou Omtzigt sowieso niet zelf premier worden, mocht hij toch de grootste worden. Daarmee verliest zijn partij iedere aantrekkelijkheid.

De VVD zal het verlies van rechts al helemaal niet kunnen opvangen. Met zijn politieke lenigheid en debatkunst wist Rutte al zijn verkiezingen op rij te winnen. Zijn opvolger Dilan Yeşilgöz lijkt beide eigenschappen (nog) niet te hebben.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten