zaterdag 26 augustus 2023

Zoete wraak

CNN heeft de vluchtgegevens en video's bekeken en luchtvaart- en explosievenexperts geïnterviewd om vast te stellen wat er in de minuten voorafgaand aan de crash van het Russische Wagner vliegtuig is gebeurd.

De analyse duidt op ten minste één 'catastrofaal incident aan boord' voordat het uit de lucht viel. Gelet op het feit dat er een knal is te horen en het vliegtuig een vleugel kwijtraakte, is aannemelijk dat geheime diensten in opdracht van Poetin een bom hebben geplaatst. Dat er überhaupt video-opnamen van zijn gemaakt zal ook wel geen toeval zijn.

Deze zoete wraak van Poetin heeft uiteraard zo'n beetje iedereen zien aankomen. Poetin ruimt structureel al zijn critici op. De crash kwam amper twee maanden nadat Wagner leider Prigozjin een kortstondige muiterij tegen de militaire leiding van Rusland lanceerde, een ongekende uitdaging voor het gezag van Poetin.

Voor de Russische elite, een groep Russen die steeds ontevredener wordt, is de moord op  Prigozjin opnieuw een teken zijn dat Poetin de macht begint te verliezen.

Met alle gevolgen van dien. Een groep militante turbopatriotten, oververtegenwoordigd in het Russische leger en veiligheidsapparaat, zint op wraak.

De speciale operatie in Oekraïne zit intussen muurvast en leidt tot steeds meer dodelijke slachtoffers. Het luchtruim boven Rusland is onveilig geworden door aanhoudende drone aanvallen. De Oekraïense geheime dienst SBU en het leger hebben gisteren nog een grootschalige drone-aanval uitgevoerd op Russische militaire posities op de Krim. De Russische economie heeft het moeilijk, de roebel is amper overeind te houden.

De aanslag zou ertoe kunnen leiden dat de bijna onzichtbare ineenstorting van steun aan Poetin binnen het veiligheidsapparaat in een stroomversnelling raakt. Het zou goed kunnen dat we over een aantal jaar in de geschiedenisboeken lezen dat het hoofdstuk Prigozjin het begin van het einde van Poetin was, zegt historicus, politicoloog en Rusland-expert Mark Galeotti, die werkt aan een boek over Wagner.

Tekenend voor de zwakheid van Poetin is dat hij een decreet heeft ondertekend waarin paramilitaire strijders worden gedwongen een eed van trouw af te leggen aan Rusland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten