zaterdag 30 maart 2024

From Russia with Love

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over vermeende Russische geldstromen naar Nederlandse politici.

Een pro-Russische nieuwssite Voice of Europe zou het afgelopen jaar honderdduizenden euro’s hebben gestuurd naar onder anderen Nederlandse politici om zich uit te spreken tegen Oekraïne en de Europese Unie, beweert de Tsjechische geheime dienst. Zou zouden onder anderen FvD-voorman Thierry Baudet en FvD-Europarlementariër Marcel de Graaff erbij betrokken zijn.

Eerder deze week kwam het tot een flinke clash tussen Baudet en Jesse Klaver, omdat de laatste vroeg of de stichting die aan Forum voor Democratie ten grondslag ligt, wellicht zijn jaarstukken eens kon deponeren. Baudet beweerde ten onrechte dat die stukken gewoon bij de Kamer van Koophandel ter inzage lagen.

Regelmatig liet Baudet zich in het verleden pro-Russisch uit over het onderzoek naar het neerhalen van de MH17 en de onafhankelijkheid van het internationale onderzoeksteam JIT. Dat bij het recente partijcongres Russische ambassadeur op een van de eerste rijen zat roept ook vragen op.

Iemand die zich nog veel kwader maakte is ondernemer Erik de Vlieger, die aan de wieg van Voice of Europe zou hebben gestaan als financier. De Voice of Europe moest  een aantal jaren geleden ‘de Breitbart van Europa’ worden. Breitbart was de Amerikaanse uiterst rechtse nieuwssite uit de koker van politiek strateeg en zakenman Steve Bannon, korte tijd politiek adviseur van Donald Trump.

De Vlieger zou tegenover onderzoeksplatform Investigo hebben gezegd dat de site in 2019 is verkocht.

Maar nu doet De Vlieger net alsof hij niets met Voice of Europe te maken heeft, dat door Tsjechië op de sanctielijst is geplaatst en donderdag niet meer bereikbaar was.

De Tweep des Vaderlands, nog steeds boos is omdat het OM zijn Nederlandse zakenimperium naar gort heeft geholpen, beweert dat hij die site niet heeft opgericht. En nooit een Rus gesproken of poen ontvangen. Of journalisten van Investigo heeft gesproken.

De Vlieger bestookte blijkbaar alle rechtse sites, waaronder de Dagelijkse Standaard, met deze ontkenningen, die het allemaal enorm voor hem opnemen.

Dat maakt het er niet geloofwaardiger op. De Vlieger heeft de betrokkenheid bij de site al eens gewoon via BNR radio toegegeven, en de gespeelde geheimzinnigheid tegenover Quote in 2018 spreekt ook boekdelen.

De inmenging die daarna is ontstaan vanuit Rusland noemde De Vlieger destijds een zorgelijke ontwikkeling. ‘Mochten er politici zijn die geld hebben ontvangen, moet je ze aan de hoogste journalistieke boom ophangen’.

Dat De Vlieger niet graag met Russische inmenging wordt geassocieerd is evident. Na megalomane ondernemersjaren in Nederland vertrok de vastgoedondernemer ruim vijftien jaar geleden naar de Algarve, waar zijn stapels stenen steeds groter wordt. En ook daar worden Russen gewantrouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten