zaterdag 2 maart 2024

Zonnepijn

Je hebt jarenlang de mond vol over de energietransitie, maar zodra die van de grond begint te komen ga je klanten met zonnepanelen uitsluiten of benadelen. Nu de Eerste Kamer heeft gestemd tegen afschaffing van de salderingsregeling, om de energietransitie verder te stimuleren, beginnen energiemaatschappijen vaste terugleveringskosten in rekening te brengen. Leverancier Vandebron liep daarmee voorop, inmiddels doen Budget Energie, OM, Vrijopnaam en Energie VanOns dat ook.

Het probleem zijn de groeiende kosten die energieleveranciers naar eigen zeggen ervaren wanneer klanten meer stroom opwekken dan ze daadwerkelijk verbruiken. Dat gebeurt vaak overdag, wanneer die stroom niet gebruikt hoeft te worden. Als gevolg daarvan dalen de stroomprijzen, soms zelfs tot negatieve waarden.

Niet alleen zijn energiecontracten voor bezitters van zonnepanelen bij veel leveranciers niet beschikbaar, maar ook zijn de terugleververgoedingen bij sommige energiebedrijven drastisch verminderd. Volgens de gegevens van Overstappen.nl is de terugleververgoeding in een jaar tijd gemiddeld met ruim 60% gedaald tot  € 0,067 per kWh in februari 2024.

Op deze manier wordt de transitie natuurlijk verder afgeremd. Consumenten hielden het afgelopen jaar al de hand op de knip vanwege de onzekerheid over de saldering, maar met weinig transparante terugleverboetes trekt de markt niet meer aan.

En dat is een gemiste kans. De netbeheerders tellen inmiddels op bijna 2,6 miljoen woningen zonnepanelen, waar het eind 2022 nog 2 miljoen waren. Vooralsnog wordt slechts een klein deel van de opgewekte stroom thuis gebruikt, zo’n 30 tot 40 procent. De overige stroom wordt aan het elektriciteitsnet geleverd.

In plaats van nog meer zonneparken te bouwen, of windparken aan te leggen, zou het aanbod van zonne-energie op woningen door energieleverancier beter benut moeten worden. Enerzijds door betaalbare batterijen aan consumenten te leveren, zodat de overdag opgewekte stroom 's avonds benut kan worden, anderzijds door zelf te investeren in massa-opslag. Een plan van aanpak lijkt nog volledig te ontbreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten