zaterdag 8 juni 2024

Europapa

Niet verrassend: Pro-Europese partijen wisten bij de Europese verkiezingen veel stemmers te behouden. Bij GroenLinks-PvdA bleef 22 procent thuis, na de ChristenUnie het laagste percentage van alle partijen.

Ook niet verrassend: Een groot deel van de mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar nog stemde op PVV, VVD, BBB of NSC is niet gaan stemmen voor het Europees Parlement, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van de NOS.

56 procent van de mensen die vorig jaar november stemden op de partij van Geert Wilders bleef thuis.

Toch is het de PVV in tegenstelling tot in 2019 wel gelukt om hun kiezers te mobiliseren om te stemmen. In 2019 bleef 68 procent van de PVV kiezers thuis, nu ging 44 procent van hen naar de stembus. Dat waren de kiezers die denken dat de PVV en zijn Europese evenknieën de EU van binnenuit zich kunnen inzetten voor ’hervormingen’ van de Europese Unie van binnenuit. Daarbij wil Wilders ’geen Europese superstaat’ ontwikkelen. Ook pleit hij voor strengere regels voor asiel en migratie. Maar het aloude ideaal van Nexit lijkt voorgoed van tafel.

In grote delen van Europa wordt wel rekening gehouden met een radicaal-rechtse golf. Zoals in Frankrijk, waar Marine Le Pen de grootste. In Duitsland is er de AfD. Al die partijen willen de macht van Brussel aan banden leggen.

En dat is wel iets om rekening mee te houden: het gros van de Europeanen hebben weinig op met Europa. De dynamiek in Europa zal door de ruk naar rechts zeker gaan veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten