zaterdag 1 juni 2024

Deep state


Lijkt er eindelijk een rechts kabinet met PVV te komen, is het weer niet goed. Zo valt de benoeming van premier Dick Schoof - onder intimi beter bekend als Tricky Dicky of Dick Donder - helemaal verkeerd bij een deel van de achterban. Want ex-AIVD. Nudge nudge wink wink.

De Leidse hoogleraar Andreas Kinneging sprak van een machtsgreep van de ‘deep state’, de wereld van de donkere complotten.

De verstoten sociaal wetenschapper Laurens Buijs noemt het beangstigend als opeens zo'n Deep State kopstuk uit de schaduw opdoemt.

Telegraaf-journalist Wierd Duk vindt het vreemd dat in een zwaar gepolitiseerde tijd, een veiligheidstechnocraat het kabinet gaat leiden.

En ook bij Thierry Baudet overheerst teleurstelling: 'Haal je 37 anti-establishment zetels, kies je de meest establishment persoon in heel Den Haag als premier. Koekoek. Dit is letterlijk Rutte 2.0.'

Elders op X: 'We zijn bijna Noord-Korea. Dick Schoof regelt het – als capo van de polder-deep-state zijn doofpotten en stembussen vast aan hem besteed. #PVVspijt #IkSteunFVD'

Want: Dick zou zich ten onrechte hebben bemoeid met de conclusies van het MH17-onderzoek en burgers op sociale media via anonieme nepaccounts hebben laten volgen. Enzoverder.

Alsof Schoof in zijn eentje zijn eigen geheime agenda gaat uitvoeren. Of stiekem weerbarstige burgers de mond gaat snoeren.

Maar er zijn ook positieve geluiden: een topambtenaar die alle krochten en spelonken van Den Haag als nauwelijks een ander kent, een man met gezag, zo goed als onomstreden. 

Zijn expertise betreft met name veiligheid en asiel, twee onderwerpen die in het Hoofdlijnenakkoord van de huidige coalitie van groot belang zijn, in ieder geval voor Wilders. Of Dick makkelijk uit het ambtelijke keurslijf zal loskomen is de vraag: hij mist vooralsnog de flair van Rutte.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten