zaterdag 29 juni 2024

Batterij

De batterij van Joe Biden (81) is op. Stamelend en stotterend probeerde hij het debat aan te gaan met de niet heel veel jongere Donald Trump, maar die had zelfs moeite om hem te verstaan.

Democraten spreken na het debat hun twijfel over Biden als presidentskandidaat openlijker uit dan ooit. Die zelf vond dat hij het best aardig deed, maar alle ophef moeilijk kan negeren.

Wie moet hem nu nog vervangen? Obama? Hillary?

Vicepresident Kamala Harris de afgelopen jaren te veel in de schaduw van Biden gaan staan en lijk ook al niet de beoogde opvolger.

Gavin Newsom, de populaire gouverneur van Californië, voerde stiekem een schaduwcampagne als alternatief voor Joe Biden, en heeft precies wat Biden mist: vitaliteit.

Is het dan een gelopen race voor Trump? Allesbehalve. Die is alles behalve smetvrij. Een twaalfkoppige jury oordeelde eind mei na bijna twee dagen beraad dat hij schuldig is aan het vervalsen van documenten in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016.

De rechter bepaalt op 11 juli wat de straf voor Trump wordt. Dat is minder dan een week voor de Republikeinse Nationale Conventie. Daar wordt de kandidatuur van Trump voor de presidentsverkiezingen van dit eind jaar officieel vastgesteld. Met een gevangenisstraf wordt geen rekening gehouden, maar als veroordeeld misdadiger staat Trump er gekleurd op. En daar kan een vitale Democratische kandidaat zijn voordeel mee doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten