zaterdag 22 juni 2024

Zuur links

Zuur links heeft het weer eens gedaan. 'Het chagrijn van zuur links werkt totaal averechts,' foeterde Geert Wilders op X. 'Ze proberen vergeefs onze mensen te beschadigen. Maar onze kandidaat bewindslieden zijn toppers en kanjers, allemaal. En ze worden steeds populairder.'

Een van die toppers - beoogd minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, Reinette Klever - werd afgelopen week flink aan de tand gevoeld door leden van de Tweede Kamer. De keuze voor Klever is opvallend, omdat zij in 2016 als Kamerlid nog pleitte voor de afschaffing van ontwikkelingssamenwerking. Met dat geld kon het eigen risico worden geschrapt.

En mevrouw is niet alleen van de PVV, maar ook van het bestuur van Ongehoord Nederland. Daar schitterde ze onder meer in het Zwarte Pietenjournaal.

Ongehoord Nederland werd al eens op de vingers getikt voor het verspreiden van omvolkingstheorieën. Ze verwijst naar een uitzending van Ongehoord Nieuws, waarin Filip Dewinter van de Vlaamse partij Vlaams Belang aanwezig was. Hij schreef een boek over omvolking.

'We hebben het fenomeen omvolking behandeld in de uitzending. Dat was iets anders dan een theorie. Volgens mij was het een feitelijke omschrijving van een demografische ontwikkeling.'

Ze ontkende dat omvolking een radicaal-rechtse complottheorie afkomstig uit het naziregime is.

'Ik zal met tact en diplomatie en volle overtuiging de betrekkingen met de diverse landen waar Nederland handel mee kan drijven gaan aanhalen,' beloofde ze.

Eerder gaf beoogd Marjolein Faber van Asiel en Migratie een soortgelijk antwoord. Na felle kritiek van andere coalitiepartijen op de hardliner belooft de PVV-politica dat ze zich houdt aan het coalitieakkoord en de rechtsstaatdeal.

Maar of de PVV'ers in hun nieuwe rol hun snuitwerk in de plooi kunnen houden - Wilders voorop - is nog maar zeer de vraag. Die rol past hen niet, en de leercurve kan nog behoorlijk steil zijn.

Het nog nauwelijks ingevulde hoofdlijnenakkoord tussen de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB kan nog voor veel frictie gaan zorgen. Zeker met dwarse PVV'ers die het vak van minister niet in de vingers hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten