zaterdag 13 juli 2024

Broos

De guillotine is niet gevallen, maar de crisis is niet van de baan, analyseerde VRT VS-correspondent Björn Soenens afgelopen dagen met betrekking tot Joe Biden.

Die gaf zijn eerste solo persconferentie sinds het rampzalige debat met zijn Republikeinse uitdager Donald Trump eind juni.

Inhoudelijk heeft Biden geen steken laten vallen, maar twee gênante versprekingen over vicepresident Kamala Harris (Trump) en Oekraïens president Zelenski (Poetin) hebben de onrust bij de Democraten niet weggenomen.

Intussen hebben meerdere partijgenoten, geldschieters en beroemdheden Biden laten verstaan dat het genoeg geweest is. Veertien Democratische Congresleden hebben Biden al opgeroepen plaats te maken. Onder hen George Clooney en voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. 

Een groep van 24 voormalige Democratische leden van het Amerikaanse Congres heeft vrijdag een brief gepubliceerd waarin ze president Biden oproepen een open conventie te houden en andere kandidaten de kans te geven zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen.

Een aantal belangrijke Democratische donateurs weigert hun eerder toegezegde miljoenen vrij te maken zolang Biden in de race voor zijn herverkiezing blijft. Het zou gaan om een totaalbedrag van 90 miljoen dollar, omgerekend 85 miljoen euro.

Komende week begint de partijconventie van de Republikeinen, waar Donald Trump officieel zal worden aangesteld als kandidaat. De Democraten zouden de aandacht daarvan kunnen afpakken door Biden zich te laten terugtrekken of andere kandidaten aan te kondigen, maar vooralsnog is Biden dat niet van plan.

Om Trump te verslaan is echter een sterke energieke tegenstander nodig. Een volgend debat zal wellicht niet zo desastreus verlopen als de afgelopen weken, maar veel Amerikaanse kiezers zullen zijn broze gezondheid meewegen en dat kan volledig verkeerd uitpakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten