zaterdag 27 juli 2024

Kryptoniet

Ze moet officieel nog worden voorgedragen, maar Kamala Harris is in de polls Donald Trump al op één procentpunt genaderd. Hadden de Republikeinen zich ingesteld op een overwinning op de bejaarde Joe Biden, waarbij de mislukte aanslag op Trump ook al in zijn voordeel leek uit te pakken, nu lijken de rollen compleet omgedraaid. Kamala is wat groen kryptoniet voor Superman is, een fictief materiaal dat zijn krachten ontneemt en hem zelfs fataal kan worden.

De peiling van The New York Times laat zien dat Harris het onder bepaalde doelgroepen beter doet dan haar voorganger: met name onder jongeren tot 30 jaar en Amerikanen met een latino-achtergrond, twee groepen die Biden moeilijk wist te bereiken.

Haar eerste campagnerally in swing state Wisconsin was energieker dan menig optreden van Trump. De toon werd gelijk gezet: Harris als openbaar aanklager versus de veroordeelde crimineel. 'Ik ken het type Trump', aldus Harris.

Het maakt het campagneteam van Trump duidelijk nerveus. Er werd meteen een klacht ingediend bij de Federale Verkiezingscommissie (FEC) omdat de Democraten de wetten rond campagnefinanciering zouden hebben overtreden door Bidens campagnefondsen te gebruiken voor die van Harris. Trump lijkt verder onder het volgende presidentiële debat uit te willen wurmen.

Maar het is geen gelopen race voor Harris. Die bijvoorbeeld makkelijk kan worden aangevallen op haar weinig succesvolle pogingen om de migratie uit Midden-Amerika terug te dringen, een belangrijk thema voor Amerikaanse kiezers. En het idee van een eerste vrouwelijke president zal nog moeten landen in conservatief Amerika.

Des te belangrijker is haar keuze van vicepresident. De naam van J.B. Pritzker gaat intussen rond als haar running mate. De gouverneur van Illinois was investeringsbankier en erfgenaam van de Hyatt-hotelketen. Zijn vermogen bedraagt naar schatting 3,5 miljard dollar (3,2 miljard euro). Hij staat verder bekend als een felle criticus van Donald Trump en een vaardig economisch bestuurder. Niet onbelangrijk omdat een man als Pritzker vertrouwen kan wekken bij het bedrijfsleven.

De nek-aan-nek-race belooft in elk geval weinig goeds voor Trump, want Harris moet formeel nog aan de finish verschijnen en ze heeft Trump al praktisch ingehaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten