zaterdag 3 augustus 2024

Andere Krant

Niet echt verrassend: De Andere Krant en Gezond Verstand, beide notoire verspreiders van desinformatie, hebben het niet makkelijk. Ze deden het even goed in de begintijd van corona, toen een deel van Nederland kritisch was op coronamaatregelen, maar kunnen tegenwoordig amper de broek ophouden.

De eerste editie van Gezond Verstand verscheen eind september 2020 in een oplage van maar liefst 1 miljoen die deels huis aan huis werd verspreid, maar wat tegenwoordig de oplage is blijft duister. Het tweewekelijkse tijdschrift ligt zogenaamd bij 800 verkooppunten, maar dat zegt niets.

Rivaal De Andere Krant zat vorig jaar op slechts 12.000 exemplaren en dat geeft het reële bereik voor dit soort uitgaven beter weer.

Journalistiek zijn het geen hoogstandjes. Netjes geschreven, dat wel, maar vaak met misleidende verslaggeving. De openbaring van een ongecensureerde dataset overhandigd van alle vergadernotulen van het Robert Koch Institut (RKI) in Berlijn, dat vergelijkbaar is met ons RIVM, laat toch echt niet zien dat het Duitse coronabeleid 'berustte op fraude'. Dat is gewoon de mening van de auteur, maar geen realiteit

De gekleurde onderzoekjes van gepensioneerd statisticus en antivaxxer Herman Steigstra naar sterftecijfers in Nederland worden kritiekloos gepubliceerd zonder weerwoord af te wachten van het RIVM.

En de krant neemt het op voor het verboden rechtse Duitse blad Compact, dat in strijd met de grondwet antisemitische inhoud, bijvoorbeeld complottheorieën over een almachtige Joodse financiële elite, verspreidde. Hoewel het abonneebestand volgens De Andere Krant elke week groeit, is door alle kostenstijgingen het realiseren van een sluitende begroting een uitdaging geworden, schrijft de krant. 'We voeren een professionele redactie met een bescheiden beloningsstructuur'. Anders gezegd: de journalisten krijgen karig betaald. De grootste kosten zijn evenwel de druk en de verzending. De abonnementsprijzen gaan daarom omhoog.  

Maar waarom dan toch papier? Omdat men de lezers een mooie en goed leesbare krant wilde aanbieden. 'Waarbij we ook hopen dat een lezer die alleen oude media consumeert, eerder genegen is de krant te gaan lezen'. Een duidelijke reactie op al die wappiesites met vlammende koppen. Die de broek ook al niet kunnen ophouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten