zaterdag 5 oktober 2024

Earth Experience School

Soevereinen sturen hun kinderen naar een niet erkende school, om het reguliere onderwijs te vermijden, maar naar de Earth Experience School. Die lijkt in niets op een gewone onderwijsinstelling. De officiële vestigingsplaats is Wonderland, een strook grond op een industriegebied bij Coevorden, op de grens van Nederland met Duitsland, aldus Trouw.

De krant houdt het ministaatje al jaren in de smiezen,

Op 20 mei 2006 riepen klinisch chemicus Gerard Beukeveld en zijn familie de soevereine vrijstaat Beukeveld (later: Eurostate) uit, gelegen op een noordelijk helft van een voormalige sloot in het grensgebied van Coevorden en Duitsland. EuroStaete is dan ook slechts 6 bij 485 meter groot.

Ooit had de familie 3000 vierkante meter grond, maar bij de onteigeningsprocedure voor de aanleg van het eveneens grensoverschrijdende industrieterrein Europark hebben ambtenaren volgens de Beukveldjes de kleine strook over het hoofd gezien.

In 2015 leverde men een onafhankelijkheidsverklaring in bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en werden er piketpaaltjes in het gras geplaatst.

Het was een kwestie van maanden voordat het hoofd Toezicht & Handhaving van de gemeente Coevorden, vergezeld van Nederlandse en Duitse politie, verscheen met de mondelinge sommatie dat de aanwezige twee caravans uiterlijk om 18.00 uur verwijderd moesten zijn.

Maar kennelijk menen soevereinen nog altijd aanspraak te kunnen maken op dat stukje grond. Niet dat er iets staat, laat staan een school. Kinderen en docenten ontmoeten elkaar digitaal.

Maar ook dit project lijkt aan zijn einde gekomen. De brieven die gemeenten naar de ouders hebben gestuurd, hebben effect. Daarin wordt benadrukt dat ze de leerplichtwet ontduiken en dat ze een proces-verbaal riskeren.

Sindsdien staat de school op een heel laag pitje. Er zitten nog hooguit twaalf kinderen op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten