zondag 10 januari 2016

Loopgravenoorlogen

Rond M17 woedt al enige tijd een propaganda-oorlog die twee kampen splijt. Enerzijds de alternatieve media die er stellig van overtuigd zijn dat iedere beschuldiging richting Rusland westerse propaganda is, anderzijds het kamp dat voldoende bewijzen ziet voor de Russische betrokkenheid. De twee komen geen stap dichterbij. Al hebben alternatieve sites sterk de neiging om vooral de boodschapper zwart te maken. Met name als die bij de algemene media weer iets te veel aandacht krijgt.

Zoals Eliot Higgins, het boegbeeld van het onderzoekscollectief Bellingcat. Bellingcat kwam een dezer dagen in het nieuws omdat ze een groep verdachten betrokken bij aanslagen op MH17 hebben teruggebracht tot 20 Russische soldaten.

Bellingcat heeft een paar succesjes op zijn naam kunnen schrijven: het collectief toonde eerder al aan dat het Syrische leger clusterbommen gebruikte, iets dat president Assad altijd heeft ontkend. Dat deden ze niet aan de hand van geheime documenten, maar door openbare bronnen als Facebook, Instagram en Google Earth af te struinen. Er is overigens ook kritiek op de louter virtuele werkwijze van Bellingcat. Waarvan het belang niet onderschat, maar ook niet overschat moet worden.

De tegenstanders hebben echter moeite om de bevindingen van het collectief te weerleggen. En de frustratie daarover neemt blijkbaar toe. Nadat Bellingcat weer eens ruime aandacht kreeg bij de NOS, ging het blog Want To Know (gespecialiseerd in zweverige onderwerpen, zoals de Holle Aarde) in de aanval: 'Kennelijk weet de NOS niet dat George Soros, de miljardair die ook achter de grote vluchtelingenstromen zit naar Europa, ook de grote financier is van Bellingcat..!'

Die Soros komt niet zomaar uit de lucht vallen. Degene die Bellingcat aan Soros koppelde is Joost Niemöller, ook al stellig overtuigd van een MH17 doofpot. Hij schreef er zelfs een boek over. Met Soros komen zijn twee grootste obsessies samen. Niemöller voert al jaren een verbeten strijd tegen islamisering en is in het verlengde daarvan een sterk tegenstander van de opvang van vluchtelingen.

Soros wordt in de alternatieve media steevast afgeschilderd als de financier van vluchtelingenstromen. Dat blijkt een compleet verzinsel. De filantroop roept Europese leiders inderdaad op ieder jaar ongeveer 1 miljoen vluchtelingen te accepteren, maar zijn complete vermogen van 24 miljard dollar zou snel verdampen als hij de migratie zelfs maar ten dele zou moeten bekostigen.

Daarnaast wordt Soros ook maar al te graag naar voren geschoven als de 'poppenspeler' van de Oekraïne. Die er inderdaad nooit een geheim heeft gemaakt dat er miljarden in de plaatselijke economie moeten worden gepompt om Oekraïne aan de rand van de financiële afgrond weg te trekken. Maar poppenspeler...Soros mocht het willen. Al zijn er wildere verhalen over Soros geschreven.

Bellingcat-boegbeeld Higgins wordt door Niemöller bij voorkeur neergezet als een 'eenvoudige blogger annex huisvader, vanuit zijn huiskamer werkend met een eenvoudige pc.' Lees: niet in staat om in zijn eentje zoveel gevoelige informatie naar boven te halen. Dat beeld, gretig overgenomen door WantToKnow, is ook al niet juist. Het collectief bestaat uit 18 vrijwilligers uit diverse landen. Daar zitten ook Nederlanders bij.

Niemöller wil zijn lezers ook graag laten geloven dat Bellingcat onderdeel is van een wijdvertakt medianetwerk. Zo zou er een relatie zijn met The London Project Investigation, een samenwerkingsverband van 'allerhande hackers en journalisten van The Financial Times'. Deze groep werkt weer samen met het veel grotere OCCRP, The Organised Crime and Corruption Reporting Project. Door Niemöller omschreven als een 'anti-Russische informatiedatabank.'

En die OCCRP, inmiddels zijn we dus twee organisaties verder, wordt volgens Niemöller weer gesponsord door organisaties als The Open Society van Soros. Waarna er helemaal een wild complot wordt gesmeden: 'Door zijn goede connecties met de invloedrijke Rothschild familie heeft de speculant Soros toegang tot unieke informatiekanalen zoals de Britse geheime dienst, maar ook de Engelse Koninklijke familie.'

Met andere woorden: die onschuldige huisvader Higgins is in werkelijkheid maar een klein radartje in een groter geheel, 'waarachter onvoorstelbaar veel geld, hele grote belangen en pressiegroepen schuilgaan'. 'Noem me maar een aluhoedje. Dit is allemaal openbare informatie, met een beetje googelen voor iedereen te achterhalen.'

Het probleem is natuurlijk dat Niemöller door 'een beetje googelen' meer suggereert dan hij kan waarmaken. Samenwerken is immers wat anders dan gefinancierd worden. Want is is toch wel heel merkwaardig dat de puissant rijke Soros even niet de Russische site van Bellingcat kan financieren, waarvoor het collectief momenteel geld zoekt.

Higgins, door Niemöller voortdurend Mr. Spin genoemd, heeft hem hierover al eens aangesproken. Maar Niemöller had toen even geen weerwoord. De Twitter conversatie eindigt met: 'Just listened to @JoostNiemoller's Sputnik interview on Bellingcat, I never realised he was a full on conspiracy nut '
Geen opmerkingen:

Een reactie posten