zaterdag 23 april 2016

Beledigen

Het ging de afgelopen dagen meer dan eens over censuur, en dan vooral over de kwestie Erdogan vs Böhmermann. Die laatste is voorlopig even kaltgestellt.

Vervolgens ging het over het feit dat cabaretiers of doorgaans 'kritische Nederlanders' onder wie Freek de Jonge zich niet openlijk tegen Erdogan wilden keren. 'Je hebt het recht te beledigen, en je hebt het recht beledigd te zijn; als daar een conflict over ontstaat, geldt in een beschaafd land het oordeel van de rechter, en de rechter hanteert daarbij de wet', aldus de politiek correcte De Jonge, die aangaf dat hij niet langer schietschijf op internet wilde zijn.

'Het helpt niet dat de Turkse dictator een legioen nuttige idioten heeft in het Westen, die klakkeloos bereid lijken het vuile werk hier voor hem op te knappen. En nee, dan heb ik het niet over de Turkse Vijfde Colonne hier, bij wie Erdogan nog populairder is dan in eigen huis,' aldus columnist Bart Schut. Die als het hem zo uitkomt, liefst columnisten de mond snoert als de inhoud hem niet aanstaat.

En zo ontaardde de discussie in een kippenhok vol kakelende internetscrabeurs die dag en dag uit roepen dat er van alles niet gezegd mag worden, maar vinden dat zij zelf wel van alles mogen zeggen.

Al heeft Peter Breedveld, ook weer iemand die Erdogan niet afvalt omdat het 'dwangmatige gescheld' op het staatshoofd zijn inziens niets anders is dan racisme en xenofobie, weer een puntje als hij schrijft dat 'in Zoetermeer een politicus wordt vervolgd omdat-ie Hilbrand Nawijn een racist heeft genoemd en de antiracistische activist Kno’Ledge Cesare vervolgd omdat-ie bij een demonstratie tegen Zwarte Piet door politie-agenten werd mishandeld.'

Maar dat het aan de rechter is om te bepalen of een belediging strafbaar is, stuit Breedveld dan weer 'ontzettend tegen de borst'. 'Zo’n rechter is ook maar een mens met bekrompen opvattingen, nooit iemand uit de arbeidersklasse, vrijwel altijd wit, opgegroeid in een beschermd milieu. Gewoon iemand met een mening.'

Kunnen we het nog volgen? Het Knipmes niet meer.

Maar er was ook goed nieuws: namelijk dat D66 het verbod op het beledigen van koning Willem-Alexander en andere leden van het Koninklijk Huis wil schrappen. Wat niet wil zeggen dat het daarna mag, natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten