zaterdag 16 april 2016

Democratie

Joost Niemöller, altijd strak in zijn slecht zittende slobbeshirt, maakt zich weer eens boos, ditmaal over een opiniestuk van oud Spanje correspondent Steven Adolf in de Volkskrant.

Die nuchter constateerde dat bijna 70 procent van de kiezers wegbleef bij het Oekraïne-referendum. En in zijn directe omgeving er nogal wat bewuste wegblijvers waren die ervoor pasten opgetrommeld te worden voor een volksraadpleging.

Het referendum is volgens Adolf verworden tot een instrument van populisten dat ons stelsel van representatieve democratie verder in diskrediet brengt. 'Het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau laat niet voor niets zien dat het grootste enthousiasme voor referenda nu valt te bespeuren onder de aanhang van de SP en de PVV, waar de aandrang om de heren politici in Brussel en Den Haag eens mores te leren het grootste is, ongeacht de gevolgen.'

En daar kan Joost niet tegen. Die is niet alleen PVV'er, maar ook nog een bewonderaar van Poetin. Dan komt zo'n Nee-stem als geroepen. En dan doe je net alsof 'Nederland' dat ook vindt.

Nee, de meeste kiesgerechtigden zijn niet gaan stemmen omdat ze geloven dat de regering toch niets met de uitslag zal doen, citeert Joost gretig de NOS. Om dan niet de tweede reden te noemen: 26 procent van de ondervraagden wist simpelweg niet wat te stemmen.

16 procent van de kiesgerechtigden zegt weg te zijn gebleven, omdat ze hoopten dat de opkomstdrempel niet boven de 30 procent zou komen. 8 procent had het vermoeden dat de opkomst überhaupt niet boven de 30 procent zou komen, dus dat een stem zinloos zou zijn.

Adolf noemt nog wat voorbeelden van mislukte referenda, om te eindigen bij het initiatiefwetsvoorstel van Fokke (PvdA), Voortman (GroenLinks) en Schouw (D66) voor een correctief referendum met een bindend karakter. 'Na al onze lamentabele ervaringen met referenda is dat niet de kant die we op moeten', vindt Adolf. Inderdaad, GeenPeil was niks anders dan een staaltje verpissen. Dat moeten we niet nog eens willen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten