zondag 17 juli 2016

Rare duiders

Na de bizarre Turkse coup komen de duiders. Rare duiders ook. Joost Niemöller is er compleet van overtuigd: Erdogan organiseerde eigen coup. Reconstructie.

Maar die 'reconstructie' is eerlijk gezegd nogal mager. Die duidt eerder op een amateuristische inzet van militaire opstandelingen. Reden waarom het verzet al gauw werd gebroken.

Maar dat is natuurlijk allemaal niet wat Niemöller vermoedt: die vindt het als complotdenker maar wat verdacht dat CNN al vrij vroeg meldde dat het Pentagon niet achter de kant van de coupplegers stond. Zowel CNN Turkije als Al Jazeera, zenders met een breed bereik in het Midden Oosten en in Turkije, bleven pro-Erdogan berichtgeving verspreiden.

De beelden vertelden de bevolking volgens Joost een duidelijk verhaal: 'Voor deze zogenaamde militaire coup hoeven we niet bang te zijn.' De merendeels jonge 'coup-plegende' soldaten verklaarden ook nog eens dat ze in de veronderstelling waren betrokken te zijn bij een oefening. 'Waarom landde Erdogan in Istanbul? Hij wist dat hij de situatie helemaal naar zijn hand had gezet. Het was een nepcoup, gepleegd door enkele ongevaarlijke soldaten die erin geluisd waren.'

Het regime kondigde de volgende dag aan te overwegen de doodstraf in te voeren. Er werden duizenden rechters ontslagen. Nough said.

Maar de argumenten die Niemöller aandraagt, kunnen evengoed worden gebruikt voor het tegendeel: namelijk dat Erdogan en zijn staf vrij snel konden inschatten hoeveel militairen bij deze operatie waren betrokken. Knap was namelijk dat deze putsch niet is uitgelekt. Dus moet dit alles in zeer kleine kring zijn voorbereid, waarbij slechts een klein 'leger' dat alleen instructies ontving toch vooral de indruk moest wekken dat een enorme legermacht de touwtjes in handen had. Terwijl in werkelijkheid slechts enkele bruggen waren afgezet en enkele heli's en gevechtsvliegtuigen laag overscheerden.

Premier Yildirim scheen al vrij snel te weten, vermoedelijk ingelicht door gezagsgetrouwe militairen, dat het om een kleine verzetshaard ging: niet ongevaarlijk, maar zwak. Het moment van de coup kwam ook niet uit de lucht vallen: voor augustus waren militaire zuiveringen aangekondigd.


Dat nu ieder politiek verzet in de kiem zal worden gesmoord, met mogelijk nog meer repressie, is het onvermijdelijke gevolg hiervan, maar zeker niet de aanleiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten