zondag 10 juli 2016

Zwart gat

Ach, jee, nu valt Italië om. Te beginnen met de Italiaanse banken. Tenminste, als Joost Niemöller het voor het zeggen krijgt. Dan is er immers opnieuw een mooie gelegenheid om uit de EU te stappen voordat Nederland in het grote zwarte gat van Europa wordt gezogen. Joost wil gewoon de gulden terug en de Italiaanse pizza's mogen wat hem betreft naar huis. Er is immers niks mis met onze boerenkool.

Geen wonder dat Joost altijd meteen bijval krijgt van figuren die beginnen over het 'extreem eenzijdige, gekleurde, gemanipuleerde en leugenachtige nieuws' van NOS, RTL, NU.nl, om vervolgens te verwijzen naar een volstrekte mallotensite onder de naam Xandernieuws. Of ZeroHedge. Over de aanstaande Derde Wereldoorlog en de ondergang van de Deutsche Bank.

De redenatie van Joost is dit: alle Italiaanse banken staan op springen vanwege slechte leningen. Het is onvermijdelijk dat Nederland weer moet bijspringen, ook al liegt Dijsselbloem van niet.

De veel te hete soep dient als volgt te worden ontleed: Particuliere kapitaalverschaffers moeten volgens de nieuwe Europese regels bijdragen aan de herkapitalisatie, oplopend tot minimaal 8 procent van de passiva als de bank niet levensvatbaar meer is.

Het is afwachten of de ECB premier Matteo Renzi wil toestaan om de banken met staatssteun te hulp te schieten, maar zelfs dan rammelt Italië nog niet met de collectebus. Een enkeling wijst Joost op de Miracolo Economico om te suggereren dat het land meer veerkracht heeft dan buurland Griekenland. En in tegenstelling tot Griekenland leent Italië geen geld uit het buitenland.

Er lijkt dus een dubbel vangnet, al kan die voor particuliere beleggers wel eens pijnlijk uitpakken. Kan. Want de staat mag ook onder de huidige regels particuliere beleggers compenseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten