zondag 16 april 2017

Apartheid

Een curieus artikel bij Joost Niemöller met als titel Achter de genocide van blanken in Zuid-Afrika zit een opzet. Komt er op neer dat Afrikanen met blanke huidskleur tot 'stigma' zijn geworden. De blanke minderheid in Zuid-Afrika is in gevaar. Auteur Marcel Bas: 'De laatste tijd worden op universiteitssportvelden Afrikanerstudenten door zwarte studenten geïntimideerd en wordt tijdens menig dispuut Afrikaners de mond gesnoerd omdat men, gezien hun blanke huidskleur, geen prijs stelt op hun mening.'

Nu begrijpt Het Knipmes heel goed waarom Niemöller dit zo interessant vindt. Die voelt zich waarschijnlijk al een blanke minderheid te midden van de oprukkende islam. Martin Bosma maakte zich ook al eens druk om de Zuid-Afrikaanse minderheid. Ook al om aan te tonen dat de Nederlandse cultuur onder druk staat.

Maar waar komt dat door Niemöller aangehaalde artikel precies vandaan? Van De Roepstem, een dubbeltalige site met een sterk nationalistische inslag, zowel wat betreft Zuid Afrika als Nederland.

Nog langer geleden stond Bas op de contactenlijst van Anders Behring Breivik, hij was een van de Nederlanders die zijn omstreden manifest kregen toegestuurd. Bas schreef destijds voor het blad en de site Bitter Lemon, de voorloper van het  Catholica.

Maar er is meer: Bas en Erik van Goor waren begin jaren negentig beiden actief bij de pro-apartheid organisatie NZAW-Jongeren. De Nederlands Zuid-Afrikaanse Werkgemeenschap was in de hoogtijdagen van het blanke regime in Zuid-Afrika een pleitbezorger van de apartheid. Na het verdwijnen van het apartheidssysteem kwam er op initiatief van extreemrechtse krachten in Zuid-Afrika een blanke enclave in het afgelegen dorp Orania, die Bas ook visiteerde.

Dat biedt een toch wat ander perspectief op de vermeende genocide, die zou bestaan uit een groeiend aantal moorden op blanke boeren. Het probleem is dat deze moordpartijen waarschijnlijk geen racistisch motief hebben. De afgelegen boerderijen vormen een makkelijk doelwit voor dieven. Die komen voor de juwelen en nemen vaak dure elektronica mee, waaronder televisies. De criminaliteit in Zuid-Afrika is de laatste jaar toegenomen en de huidige ANC regering doet er te weinig aan om deze boeren te beschermen. Is vermoedelijk ook niet te betalen.

Het valt niet te ontkennen dat Zuid Afrika worstelt om het verleden van de Apartheid een plek te geven, de polarisering zal nog wel enkele generaties aanhouden, maar de suggestie van bewust omgekeerde apartheid heeft verdachte nationalistische trekjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten