zaterdag 1 april 2017

Kom Plot

Acteur George van Houts ontwikkelde zich enkele jaren geleden tot actievoerder. Hij lanceerde naar aanleiding van de theatervoorstelling De Verleiders: Door De Bank Genomen Onsgeld, een burgerinitiatief om de banken hun recht op geldschepping te ontnemen. Hij schreef er ook een boek over.

Tijdens een debat op RTLZ bleek naderhand waar die belangstelling vandaan komt. Hij heeft zich ooit door Van Lanschot een hypotheek van 8 ton laten aanpraten, vele malen de waarde van zijn huis, 'wat als een molensteen om mijn nek hing'. Destijds geloofde Van Houts de adviseur 'zoals ik een hersenchirurg geloof als ik mij laat opereren'.

Hoewel Van Houts zijn frustraties en zijn plannen in diverse tv uitzendingen mocht toelichten, kwam er ook steeds meer kritiek. Onder meer van econoom Ewoud Jansen, die vond dat wat Van Houts liep te verkondigen 'uit hele – en halve onwaarheden, verdraaiingen en absurde complottheorieën bestaat'.

Zijn bewering dat het geld 'op uw rekening niet van u is, maar van de bank zou zijn' was volgens Jansen baarlijke nonsens. 'Van Houts heeft waarschijnlijk moeite met het begrijpen van een balans en verwart regelmatig de bezittingenkant met de schuldenkant. Een banktegoed is een schuld van de bank. En uw vordering op de bank is wel degelijk uw eigendom.'

Omdat veel van wat Van Houts las toch vooral van complotsites komt, was het niet verrassend dat hij op dezelfde weg door zou gaan. In zijn eentje - de collega's wilden er hun vingers niet aan branden - staat Van Houts momenteel in de theaters met een soort TED talk onder de noemer Kom Plot. 'George van Houts speelt/vertelt/onderwijst in deze voorstelling een aantal ’conspiracies’ die tientallen jaren later waarheid bleken te zijn. Om uiteindelijk het publiek mee te nemen in De Samenzwering waar we nu, anno 2016-2017, met zijn allen in meegezogen worden.'

'George van Houts leent oogkleppen van complotdenkers', kopte een dezer dagen de sceptische site Kloptdatwel. die eens naar de voorstelling ging kijken. In het betoog over het complot rond 9/11 is het duidelijk dat Van Houts wel erg zwaar leunt op de informatie die hij kreeg van Coen Vermeeren en Wico Valk, de Nederlandse vertegenwoordiger van Architects & Engineers for 9/11 Truth, 'inclusief de bekende fouten'. Nog erger: Van Houts wil volgend jaar een internationaal burgerinitiatief starten voor heropening van het onderzoek naar 9/11.

Het lijkt erop dat Van Houts in zeer korte tijd kennis heeft verzameld over een materie die al jaren op internet circuleert en daar ook allang is ontkracht. Dan moet je uitkijken dat je niet het boegbeeld wordt van alternatieve sites die het geloof in 9/11 complotten, chemtrails en erger propageren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten