zondag 9 april 2017

Automatisme

De man verantwoordelijk voor de aanslag in Stockholm blijkt een 39-jarige asielzoeker uit Oezbekistan te zijn die in 2012 een asielaanvraag heeft ingediend die begin dit jaar zou zijn afgekeurd. De Zweedse krant Aftonbladet zegt dat de verdachte video's op Facebook heeft geplaatst waarin hij zijn sympathie voor IS uit. Wat precies het motief is geweest blijft nu nog onduidelijk.

Maar nog voordat deze weinige feiten aan het licht kwamen, had Joost Niemöller zijn conclusie al getrokken: na Londen was dit natuurlijk een volgende Islam-aanval. En des te ergerlijker vond Niemöller dat de media het incident meteen 'wegrelativeerden'.

De NOS suggereerde in eerste instantie dat het ook een ongeluk geweest kan zijn. 'Waarom in eerste instantie speculeren in de richting van de relativering? Wat is dat voor bizar automatisme op de NOS redactie?'

Hij haalt ook een inmiddels gewiste tweet aan van Tom van ’t Einde, verslaggever bij EenVandaag. Die vond dat je de aanslag niet groter moest maken dan hij is. Niemöller: 'Ook nu we weten dat het plegen van aanslagen op onschuldige mensen door middels van auto’s standaard tactiek is van ISIS.'

Dat kan Niemöller natuurlijk helemaal niet hardmaken. Weliswaar is de aanslag in Londen opgeëist door IS, dat wil niet zeggen dat het geen actie van een eenling is geweest. Een actie die ook de man Oezbekistan kan hebben geïnspireerd. Maar dat hoeft niet.

De voorzichtigheid is natuurlijk geen automatisme van de main stream media en ook niet een poging om werkelijke motieven onder het tapijt te schuiven, maar goed journalistiek gebruik om eerst eens de feiten af te wachten. De bomaanslag de regeringswijk van de hoofdstad Oslo en een schietpartij op een zomerkamp van de jeugdafdeling van de sociaaldemocratische Noorse Arbeiderspartij in 2011 bleek niet het werk van IS, maar van een man die er staatsnationalistische, anti-islamitische en anti-feministische opvatting op na leek te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten