zaterdag 24 juni 2017

GSexit

De geest is uit de fles. GeenStijl ligt in de etalage. De nieuwe Belgische eigenaar van TMG (niet John de Mol, die nog steeds denkt dat hij de eigenaar is), vertelt in een interview met - wie anders? - de azijnbode dat de uitgever dit vod van de hand mag doen.

En waar het blog eerst nog zijn mond hield, terwijl de geruchten over de verkoop inmiddels toch al flink kwamen aanzwellen, kon het nu moeilijk zwijgen. 'Wie komt GeenStijl ophalen uit de Belgische ballenbak? We werken heel hard en we zijn best aardige jongens. Alleen een beetje eigenwijs. En kennelijk niet weldenkend, maar dat moet je dan maar voor lief nemen. We zijn niet gek. We zijn een weblog.'

Onder het stukje worden al spontaan reddingacties op touw gezet, zoals een coöperatie met de reaguurders als lid. Een ander biedt bied 5 euro en 2 kamelen. Weer een ander wil GSexit. Doorstarten met aandelen of crowdfunding. Een beursgang. 'Kom, we gaan fulltime reageren op al hun andere sites. vpn proxy en gaan met zijn allen. hebben ze 300 jorissen nodig.'

Maar onvrede omzetten in harde cash, dat is zo makkelijk nog niet. Het is makkelijk schreeuwen en beledigen achter de brede juridische rug van de Telegrof, het was ook makkelijk geld verdienen achter het verkoopapparaat van hetzelfde concern, maar de recente adverteerdersboycot heeft aangetoond dat het zelfstandig voortzetten van een verzetskrant bijzonder ongewis is. Een beetje reaguurder kan het blog nu gratis lezen, en wil op termijn niet dokken. 'Teveel salaris slaven op de redactie', meent een van hen. Nu al.

Het Knipmes weet een elegante oplossing: wanneer Bart de Graaff alias Bart BOOS nog had geleefd had hij GS zeker lekker recalcitrant binnengehaald bij BNN. Wat nog altijd kan, met de VARA als fusiepartner. Joops Francisco van Jole wil vast wel hoofdredacteur worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten