zondag 2 juli 2017

Duiding

'De ranzige berichtgeving van de NOS', luidt de kop boven een artikel dat je normaal bij Joost Niemöller verwacht. 'Waarom ik niet meer wil dat mijn belastingcenten naar die organisatie gaan', moppert ene Karim Bettache bij Joop.nl.

Net na de dodelijke terreuraanslag op moskeegangers in Engeland, heeft de NOS volgens deze Battache de 'onsmakelijke neiging' om een nieuwe aanslag - een witte man trachtte in te rijden op moskeegangers in Frankrijk - tóch weer een ‘incident’ te noemen. Maar dat niet alleen, de NOS gaat nog een stapje door de actie een vorm van legitimiteit te verschaffen. De NOS noemt het namelijk een wraakactie tegen voorgaande terroristische aanslagen.

De NOS zou het buitensporig vaak hebben over een 'verwarde man', een 'incident' of een 'schiet/moordpartij' wanneer de terrorist een witte westerse extremist is, maar een 'terrorist' of een 'aanslag' wanneer het een moslimextremist betreft. Witte redacties kunnen het blijkbaar niet opbrengen, schrijft Bettache, om met een eerlijke en diverse blik naar wereldgebeurtenissen te kijken.

In het onderhavige geval lijkt het woord 'incident' echter volledig op zijn plaats. Het simpele feit dat de man werd tegengehouden door obstakels die voor het gebedshuis waren geplaatst geeft aan dat dat de daad niet (goed) is voorbereid, en de man in een opwelling heeft gehandeld. Dan ben je geen terrorist en is het geen aanslag. 

Duiding blijft lastig. Bettache noemt zich 'Universitair onderzoeker', maar op zijn profielpagina van Joop.nl staat niet waar. Beetje googelen leert dat Bettache Postdoctoral Fellow is bij sociale faculteit van The Chinese University of Hong Kong. Kortom, het is nog maar de vraag of zijn belastingcenten überhaupt naar de NOS gaan en diens bevindingen van 'systematische en immorele vorm van selectiviteit' kunnen hooguit zijn gebaseerd op weinig meer dan NOS Gemist.

Of op slordig lezen. Bij NOS.nl komt in het gewraakte artikel het woord 'incident' niet eens voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten