Niet af- maar optreden, vond minister Hennis, die in het geval van het Mali-incident eerst wil laten vaststellen of er sprake is geweest van verwijtbaar of nalatig handelen.
Maar voor GS-columnist Feynman moet de minister meteen aftreden. Wat volgt is een stukje waarin termen als 'zich steeds verder verheven voelen van het volk', 'achterkamertjespolitiek' en 'slangenkuil' weer de boventoon voeren, en waarin de kwestie luiig wordt gekoppeld aan de Catalaanse stembusgang die met 'harde hand' wordt neergeslagen. Het Knipmes ziet geen enkel verband.
Om te beginnen, ook al is een minister verantwoordelijk, je kunt niet alle operationele fouten op een bewindsvrouw afwentelen, dan kan iedere minister al naar enkele maanden opstappen. Wel kan zij worden afgerekend op de maatregelen die vervolgens worden genomen om herhaling te voorkomen. En zover zijn we nog niet.
Het Catalaanse referendum voor onafhankelijkheid is een ander verhaal. De Spaanse regering heeft duizenden agenten naar de regio in het noordoosten van Spanje gestuurd, wat helemaal niet nodig was geweest, aangezien toch geen meerderheid voor onafhankelijkheid is. Daarnaast was de uitslag op basis van de Spaanse grondweg ook niet bindend of bruikbaar geweest. De meerderheid van de bevolking is echter wel voorstander van een referendum over het onderwerp.
Maar van een 'staatsgreep' van Madrid is pas sprake als de Guardia Civil vandaag regionale bewindslieden in de poet zou stoppen. Het is nog maar de vraag of Madrid zover wil gaan, dan wordt de kans op massale steun voor afscheiding alleen maar groter.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten