zaterdag 7 oktober 2017

Zwartboek

Sommige Nederlanders winden zich enorm op over het NOS Journaal, en vaak ligt daaraan ten grondslag dat de eigen mening niet of onvoldoende wordt gehoord. Luie stukjesschrijvers nemen dan al gauw de term manipulatie en propaganda in de mond.

Journalist Arnold Karskens is zelfs bezig met het samenstellen van een zwartboek over het NOS Journaal. Doel van zijn actie is kijken of vervolging wegens het misbruik maken van belastinggeld juridisch hard te maken is. Karskens heeft naar eigen zeggen geen zin in scheldpartijen en complottheorieën. Maar hij heeft er wel geld voor nodig. Kansloos.

Naar aanleiding van dit nieuws wist een site als Vrijspreker weer niet hoe snel ze het klimaat er bij moeten slepen. 'Naast alle promotie- en propagandaverhalen (...) worden dramatische beelden niet geschuwd. Zo wordt er regelmatig waterdamp – uitgelicht met tegenlicht – in beeld gebracht zodra het over CO2 gaat. En ‘experts’ worden van stal gehaald om hun zorgen uit te spreken over het klimaat.'

Dat er nogal wat experts zich zorgen maken over het klimaat, lijkt Het Knipmes gewoon nieuws dat de NOS of iedere objectieve nieuwsorganisatie moet brengen. Dat de Pine Island gletsjer onlangs een flink stuk ijs verliest, groter zelfs dan de stad Amsterdam, is blijkbaar ook propaganda.

Suggereren dat de NOS alleen bij de toespraak van Trump voor de VN de nadruk zou hebben gelegd op de voorgenomen vernietiging van Noord Korea, terwijl het zogenaamd afzwakkende vervolg 'dat de VN juist zijn opgericht om dergelijke conflicten te voorkomen' achterwege zou zijn gebleven, is al evenzeer onzin. De dreiging is wereldwijd niet onopgemerkt gebleven. Over de afzwakking door zijn naaste medewerkers is ook gerapporteerd. En wel dat Trump 'geen oorlog met Noord Korea' wil.

Een mallotenblog genaamd Stop de Bankiers (...) beweert dat de NOS de uitslag van het ongeldige Catalaanse referendum bewust foutief zou hebben geïnterpreteerd. Door te stellen dat ruim 62 procent niet voor onafhankelijkheid heeft gestemd. Argument van Stop de Bankiers: de stemvoorkeur van de wegblijvers is niet bekend.

Dat laatste is niet waar: polls kort voor het referendum toonden aan dat slechts 41 procent van de Catalanen onafhankelijkheid wil. Voornamelijk gemotiveerde onafhankelijkstemmers trokken naar de stembus, de tegenstemmers zagen er het nut niet van in omdat de grondwet afscheiding niet toestaat. Je kunt dus wel degelijk iets zeggen over de voorkeur van de wegblijvers.

Het blog heeft ook al moeite met de keuze van de NOS om de dader van de aanslag in Las Vegas een 'witte man' te noemen. Ook elders wordt de wittemannenjacht veroordeeld. Maar zo onbelangrijk is beschrijving ook weer niet, temeer daar het hier een inwoner van Vegas zelf betreft die tot nu toe maar moeilijk in een ideologische frame is te plaatsen. Zelfs niet in de hoek van de witte suprematisten.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff zegt dat er verder geen bedoelingen bij waren. Het is mogelijk, erkent hij, dat de redactie zich heeft laten beïnvloeden door de omschrijving 'white male' in de Amerikaanse media.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten