zaterdag 18 november 2017

Weltschmerz

GeenStijl maakt zich nog dagelijks kwaad over de door NRC opgerakelde kwestie Omzigt. De dossiervreter van het CDA heeft zijn excuses aangeboden omdat hij een Oekraïense getuige per sms probeerde te beïnvloeden bij een bijeenkomst van de Vrije Universiteit Amsterdam voor nabestaanden van de MH17 ramp. Die getuige was al dubieus, want aangedragen door Jeroen van Rijsbergen, een hobby-onderzoeker die er stellig van overtuigd is dat de Russen volledig onschuldig zijn, maar daar eigenlijk geen bewijs voor heeft. Sterker nog: de getuige beweerde dingen gezien te hebben die hij niet gezien kon hebben. Wat Omzigt gewoon had moeten weten.

Omzigt doet zich voor als een objectief criticus, maar dan wel eentje die aanschuift bij MH17 sceptici als Willem Middelkoop in Cafe Weltschmerz. Middelhoop meende ook ooit dat de aanvallen van 9/11 door de VS waren georkestreerd. In datzelfde Cafe Weltschmerz treedt regelmatig oud-NRC publicist Karel van Wolferen op die tegenwoordig helemaal into alternatieve media is en meent dat je de ontspoorde oud-VPRO verslaggever Stan van Houcke serieus moet nemen. Dat rechtvaardigt de vraag: wat deed die Omzigt daar?

Dat uitgerekend GeenStijl zich druk maakt over de 'karaktermoord' van Omzigt verrast niet. Nagenoeg alle stukjes zijn van de hand van huiscomplotdenker Van Rossem, die onderhand een indrukwekkende hoeveelheid MH17-doofpotten bij elkaar heeft gepend. Al kan columnist Feynman er ook wat van. 'Het NRC schrijft dat Omtzigt alleen kernpunten heeft ge-sms’t, ná een gesprek met deze getuige. Of je dan aan het samenvatten bent, of aan het dicteren, blijft volkomen duister.'

De hamvraag is natuurlijk waarom Omzigt überhaupt aan het samenvatten was. Vermoedelijk toch vooral om twijfelen te zaaien over de toedracht rond MH17.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten