zaterdag 4 november 2017

Romeins circus

Trial by media. Een groot Romeins circus noemt Frontaal Naakt de MeToo-gekte van de afgelopen weken. 'Het gaat allang niet meer om het bestrijden van seksueel geweld en seksuele onderdrukking. Het gaat erom schuldigen aan te wijzen, om koppen, die moeten rollen.'

De loopbaan van Kevin Spacey in luttele dagen vernietigd: Netflix en ING blieven hem niet meer. De 'belager' van Brandt Corstius die in Pauw nou niet meteen de indruk maakte van een roofdier dat een ongeveer even oude stagiaire drogeerde. Een misplaatste hand op een knie die het einde betekende van de loopbaan van de Britse minister van Defensie Michael Fallon. En zo rolden er nog wel meer koppen.

Advocaten gespecialiseerd in strafrecht en zedendelicten waarschuwen dat je met deze standrechtelijke executies nooit meer tot zorgvuldige waarheidsvinding komen. Iedereen die zou kunnen getuigen is al beïnvloed.

MeToo was even effectief geweest als de voorbeelden van seksuele intimidatie en ongewenst gedrag (soms van jaren her) anoniem waren gebleven. Dan had je aangescherpte omgangsvormen en sancties kunnen afspreken, zoals dat in bepaalde branches al gemeengoed is.

MeToo begon niet met Hollywood mogul Harvey Weinstein, maar enkele jaren terug met Bill Cosby. Die zaak sleept zich maar voort zonder dat er veel duidelijkheid is ontstaan. De jury kwam er deze zomer niet uit omdat zij hun hun oordeel over een geval moesten geven op basis van verklaringen van twee mensen die elkaar tegenspraken. Het is nog maar zeer de vraag of het vervolg in april 2018 wel tot conclusies leidt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten