vrijdag 15 juni 2018

Dode bomen

Nepnieuws leeft niet erg in Nederland, ook al hebben de media het er onophoudelijk over. Het staat met afstand op de laagste plek van 37 onderzochte landen, zo blijkt uit de Mediamonitor en het Reuters Digital News Report. Gemiddeld maakt 54 procent van de respondenten uit alle onderzochte landen zich zorgen over nepnieuws.

Nederlanders maken zich het meeste zorgen - als dat al het juiste woord is - over verhalen waarin feiten worden verdraaid om een bepaald doel te bereiken. Feitelijke fouten, vereenvoudigde verhalen of misleidende koppen, dat telt meer.

De beide rapporten zijn bepaald geen opsteker voor de alternatieve media, die voortdurend schreeuwen dat de dode bomen nagenoeg zijn uitgestorven. Je kent ze wel: de blogs die beweren dat de MSM precies 180 graden het omgekeerde van de waarheid is, volledig de weg kwijt zijn en beginnen de wankelen.

Realiteit: Maar liefst 59 procent van de Nederlanders is het er mee eens of zeer mee eens dat je nieuws in Nederland kan vertrouwen. Dat is na Portugal en Finland, het grootste vertrouwen in Europa. Slechts 11 procent van de Nederlanders zegt geen vertrouwen te hebben in de nieuwsmedia. NU.nl wordt meer vertrouwd dan de landelijke kranten, maar wellicht komt dat door de neutrale toon.

Realiteit: Forse bezuinigingen op advertentiewerving, papierkosten, overhead en techniek hebben bij dagbladuitgevers geleid tot een winstmarge van ruim 20 procent. De dode bomen mogen nog even.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten