vrijdag 7 september 2018

De Mol

De klopjacht op de mol in het Witte Huis is geopend. Wedkantoor MyBookie heeft een lijst met zeventien namen gepubliceerd van Witte Huis-leidinggevenden die mogelijk achter het omstreden artikel I Am Part of the Resistance Inside the Trump Administration schuilgaan.

Vicepresident Mike Pence voert de lijst aan, maar ook minister van Onderwijs Betsy Devos, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en minister van Defensie Jim Mattis worden genoemd. Pence lijkt favoriet omdat hij in anonieme artikel het ongebruikelijke woord 'lodestar' - betekent zoiets als Poolster, een ster die je leidt - wordt gebruikt. Ooit uitgesproken door Pence.

De kans dat er alsnog een naam komt rollen uit dit levensecht potje Cluedo is groot, en dat maakt de chaos in het Witte Huis alleen nog maar erger. Het beeld dat in het artikel wordt geschetst van medewerkers die Trump ijverig van binnenuit aan het blokkeren zijn om te voorkomen dat er rampen gebeuren, wordt ook geschetst in het boek Fear van Bob Woodwaard dat dinsdag verschijnt.

Dat dit verzet openlijk wordt gepleegd aan de vooravond van de midterm verkiezingen duidt nog eens op de enorme verdeeldheid binnen de Republikeinen, al probeert een enkeling de vele plooien nog recht te strijken. De voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich presteerde het zelfs om Trump te vergelijken met Franklin Roosevelt 'die routinematig over alles loog', alsof het hier een eigenschap betreft voor uitmuntend leiderschap.

Volgens Gingrich moest men maar eens wat beter het geweldige fenomeen Trump bestuderen 'om uit te vinden wat hier gaande is.' Het punt is: het Witte Huis is geen chemisch lab voor onbewezen experimenten. Anders krijg je wat er nu gebeurt: een georganiseerde interne revolte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten