zaterdag 9 februari 2019

Swarte Pyt

Sinterklaas is nog ver weg, maar er wordt nu al geprotesteerd tegen Zwarte Piet. Of liever gezegd Swarte Pyt. Het Friese dorp Grou kent namelijk een variant op het Sinterklaasfeest: het Sint Piterfeest.

Volgens de legende is de beste man de broer van Sinterklaas die naar Grouw trok omdat Sinterklaas het dorp vergeten was. Maar eigenlijk betreft het een voorjaarsfeest ter verering van Sint-Petrus.

Sint Piter heeft slechts één zwarte piet, en dat is er in de ogen van actievoerders nog steeds één teveel en dus moet ook hij uitgeroeid. Daarom hebben activisten uit Leeuwarden en Groningen, die op 17 november vorig jaar ook al demonstreerden tegen de echte Zwarte Piet, het initiatief genomen voor een demo. Of er ook blokkeerfriezen komen is niet duidelijk. Een cordon rond het dorp is zo getrokken.

Anti racisme organisatie Reason Against Racism doet in elk geval een constructief duit in het zakje: 'Wit Nederland (...) vindt het niet voldoende om alleen in oktober, november, en december van ‪#‎Blackface te genieten. Niet alleen tijdens carnaval hijst men zich in racistische kostuums, maar een heuse extra Sinterklaasviering staat morgen in de planning. Veel witte mensen kunnen geen genoeg krijgen van feestjes met een racistisch smaakje.'

Nog even en ook carnaval moet worden verboden.

Inmiddels wil de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) uit een rapport over terrorismedreiging worden geschrapt. Voorman Jerry Afriyie heeft een officiële klacht ingediend tegen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten