zaterdag 7 november 2020

Titanic

Hij gaat spartelend ten onder: Titanic Donald Trump, de president die weliswaar prematuur de overwinning claimde, maar maanden geleden de bui al zag hangen toen hij zich begon te verzetten tegen het 'frauduleuze stemmen per post'. 

De uitslagenkaart kleurde eerst rood (Republikeins), maar wordt langzaam steeds blauwer (Democratisch).

Dat was in september al voorspeld door de Democraten. Het zal aanvankelijk lijken alsof Trump overtuigend wint, waarna de uitslag omkeert in het voordeel van Biden, zo was ook toen al de verwachting.

Ruim 60 miljoen Amerikanen hadden voor de verkiezingen van 3 november hun stem al per post uitgebracht, twee keer zoveel als in 2016.

Het verzet van Trump zal niet heel erg lang duren. De rechtszaken die het campagneteam van Trump de afgelopen dagen heeft aangespannen in belangrijke staten, maken geen schijn van kans voor de rechter, ze zorgen hooguit voor oponthoud. Dat Georgia uit eigen beweging gaat hertellen wegens de krappe marge toont alleen maar de zorgvuldigheid aan waarmee iedere stem wordt bekeken.

De grote vraag is wat Trump in de resterende zeventig dagen nog gaat doen. Wordt hij met zijn Twitter-kanon een luis in de pels van de toekomstige president Biden of zal hij zich langzamerhand mokkend terugtrekken op zijn eigen golfterreinen? Of stelt Trump zich alvast kandidaat voor een tweede termijn na Biden? Met zijn dan 78 jaar is hij in 2024 niet eens zoveel ouder dan Biden nu.

Waarschijnlijker is het dat Trump verwikkeld raakt in een groot aantal rechtszaken die hem al jaren achtervolgen en waren geparkeerd vanwege de presidentiële onschendbaarheid. Misschien wel de belangrijkste reden dat Trump aan zijn vermeende overwinning wil vasthouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten