dinsdag 24 november 2020

Na meltdown FvD ruk naar Paars?

Fascinerend, die meltdown van Forum voor Democratie (Fvd). De twee kopstukken Baudet en Hiddema verdwijnen of geheel ('opspelende persoonlijke omstandigheden, verband houdende met goede smaak, eigendunk en arbeidsvreugde') of grotendeels naar de achtergrond.

De weggestuurde Henk Otten zou als een Paard van Troje zijn oude zetel kunnen opeisen, want de nummer 3 Susan Teunissen was al vertrokken. Daarmee heeft de partij, wat Baudet ook mag beloven, zijn doodvonnis getekend.

Ooit stond FvD op twintig zetels in de peilingen, toen de partij nog werd gezien als een meer realistisch alternatief van de PVV. Na de ruzie met Otten vorig jaar brokkelde de geloofwaardigheid steeds meer af. Kiezers waren ook al niet gecharmeerd van de (corona) complotdenkers waarmee Baudet zich inliet.

Je kunt dus wel raden waar de FdV aanhangers komend voorjaar op gaan stemmen. Daarmee kan, voorzichtig, ook al worden gefilosofeerd over de politieke verhoudingen van de komende maanden. De VVD behoudt zijn ruime meerderheid van 36 virtuele zetels vanwege de populariteit van Rutte, en schuift meer naar het midden als behoudend alternatief voor een sterker PVV (met dank aan Baudet) ten koste van grijze middenpartijen D66 en CDA.

De linkerkant zoekt op zijn beurt uit lijfsbehoud de samenwerking op, de PvdA wil alleen meeregeren in een volgend kabinet als GroenLinks, de SP of allebei die partijen ook in de coalitie zitten. Aangezien regeren met de PVV geen optie is, lijkt een Paars kabinet dan niet ondenkbeeldig meer. De VVD lijkt al een voorschot te hebben gegeven met wat Dijkhoff warm rechts noemde. Een koerswijziging met als ingrediënten kinderopvang en hogere belastingen voor bedrijven. De PVV oppositie kan zich geen beter kabinet wensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten