zaterdag 14 november 2020

Verkiezingsvuur

Het was een week waarin de realiteit bij Donald Trump langzaam indaalde. Het aantal tweets over fraude en gestolen verkiezingen verminderde niet, net als ver voor de verkiezingen, doch vrijdag versprak de president zich toen hij in een onbewaakt ogenblik reflecteerde op een mogelijke lockdown in het nieuwe jaar. ‘Wat er ook gebeurt in de toekomst, wie weet welke regering er zal zijn, de tijd zal het leren’. Verder geen woord over de verkiezingen.

Het campagneteam van Trump had zijn hotline waarin stemfraude kon worden gemeld, inmiddels alweer uit de lucht gehaald. De lijnen werden overspoeld met grappenmakers.

Op het juridische front werd de ene nederlaag na de andere geleden. In Arizona, een van de sleutelstaten die Trump verloor, trok het team op eigen initiatief een rechtszaak weer in.

Het advocatenkantoor dat de campagne van Trump tot dusver vertegenwoordigde in de rechtszaak tegen de verkiezingsuitslag in de staat Pennsylvania, trok zich terug.

En ook in de staat Michigan werd een nederlaag geleden in een rechtszaak die was aangespannen tegen de uitslag van de verkiezingen.

En hoewel de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo afgelopen week nog monter verklaarde mee te werken aan een transitie naar nog eens vier jaar Trump, en er even werd gespeculeerd over een coup, werd steeds meer duidelijk dat de overwinningszege van Biden niet meer valt terug te draaien. 

Biden werd vrijdag, op grond van de laatste tellingen, uitgeroepen tot winnaar in Georgia, waarmee hij de eerste Democraat is sinds Bill Clinton in 1992 die de zestien kiesmannen in de staat mag bijschrijven. Biden heeft in totaal 306 kiesmannen vergaard, Trump 232. Zo'n achterstand haalt je niet meer in met hertellingen.

Mogelijk komende week al zal Trump het transitieproces in gang moeten zetten en komt er langzaam een einde aan vier jaar chaos. De grote vraag is nog wel of het verkiezingsvuur bij Trump echt uit zal doven of dat hij zich gaat voorbereiden op een tweede termijn over vier jaar. Het is niet waarschijnlijk dat hem dat nog wordt gegund.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten