zaterdag 24 april 2021

Sport 7 momentje

In 1996 maakte de KNVB en consortium bestaande uit Endemol Sport, Philips, Nuon, ING Bank, Telegraaf Holding, KPN en enkele andere bedrijven bekend dat ze een voetbalzender had opgericht. Sport 7 moest een nieuwe betaalzender worden voor de prijs van een zak patat per maand. De rest (vooral de publieke omroep) had het nakijken.

De stekker ging er al na twee maanden uit, want kabelmaatschappijen wilden niet betalen en kijkers bleven weg.

De top van de dirty dozen beleefde afgelopen week zijn eigen Sport 7 momentje toen de belangrijkste Italiaanse, Spaanse en Britse voetbalclubs zondagavond de voetbalwereld op zijn grondvesten deed daveren met de aankondiging van de Super League. Een competitie zonder degradaties die na een rampzalige jaar als gevolg van corona voor stabiele inkomsten moest worden. Ongetwijfeld de wens van de rijke geldschieters, die werden geconfronteerd met enorme verliezen.

Negen van die clubs kwamen na een storm van kritiek al snel op hun besluit terug. In Engeland gingen supporters van alle betrokken clubs de straat op. De Engelse premier Boris Johnson dreigde met wettelijke maatregelen. De Europese voetbalbond UEFA wilde in eerste instantie om de Super League-deelnemers per direct uit de Champions League en Europa League zetten.

De voorzitters van FC Barcelona en Real Madrid weigeren zich neer te leggen bij een voortijdig einde van de Super League, verwijzend naar contracten die getekend zijn. Maar onder de huidige omstandigheden, waarbij ook de grootste geldschieter JP Morgan zich heeft teruggetrokken, lijken de plannen nu echt in rook opgegaan.

De schuldenlast van de topcompetitie zal op een andere manier gelenigd moeten worden. Fans keren zich al jaren tegen de uitwassen van de globalisering van het topvoetbal, tegen transferbedragen van honderden miljoenen, tegen overnames door hyperrijke buitenlandse investeerders en tegen ontsporende prijzen van seizoenkaarten. Terug naar de basis.  

zaterdag 17 april 2021

Ethicus

Toen hij pedofielenclub Martijn in 2014 verdedigde werd dat nog gezien als onderdeel van zijn professie. Strafrechtadvocaat Sidney Smeets was toen al wel een van de ondertekenaars, naast onder anderen Freek de Jonge, Arnon Grunberg en Tommy Wieringa, van een oproep om de club niet te verbieden.

In een weerbare democratische samenleving horen juist de impopulaire meningen beschermd te worden, vonden Smeets en zakenpartner Spong. Vrijheid van meningsuiting heeft alleen betekenis als het ook, of juist de impopulaire meningen beschermt. Meningen dus waar niet iedereen het mee eens is en die sommigen zelfs aanstootgevend vinden.

Hij wilde Kamerlid worden om de belangen te verdedigen van de LHBTQ-gemeenschap en eind deze maand zou zijn boek Het porseleinen huwelijk. Hoe de homo-emancipatie in Nederland vastliep verschijnen.

Maar het liep anders: zijn verdediging van Martijn krijgt een nare bijsmaak in het licht van de recente onthullingen rond zijn seksuele gedrag, waarbij Smeets zelf een voorkeur blijkt te hebben voor minderjarige jongens, die hij actief benaderde. Jongens die zijn gedrag zo discutabel vonden dat ze bij D66 aan de bel trokken.   

Nu moet zelfs de Gaykrant vaststellen dat Smeets bepaald ‘geen ethicus’ is en dringt de vraag zich op of het ‘binnen alle wettelijke kaders wel gepast is dat een gevierde advocaat en schrijver van 45 jaar in een niet onaanzienlijke machts- en gezagspositie dit soort berichten verstuurt, zonder zich bewust te zijn van de maatschappelijke machtsdynamiek en van wat maatschappelijk ethisch verantwoord is’.

En zo eindigt van de ene dag na de andere de loopbaan van de altijd onberispelijk geklede Smeets. Die ook niet meer hoeft terug te keren bij het kantoor van Spong en voor wie het erg lastig wordt om een eigen geloofwaardige praktijk op te zetten. Smeets heeft zelf een 'periode van bezinning' aangekondigd.

zaterdag 10 april 2021

Linkse loetjes

Het radicaal-rechtse platform Vizier op Links is vrijdag zijn Twitter-account kwijtgeraakt. 'Ongezellig', reageerde de anonieme uitbater annex doxer bij Telegram. En voegde daaraan toe: 'Heb zelf ook een anoniem profiel op Twitter. Was te verwachten dat de linkse elite de stem van de praktisch geschoolden en realisten vroeg of laat zou verwijderen.'

Vizier op Links kwam eind vorige maand in opspraak omdat bij diverse als 'links' omschreven personen stickers op hun huisadres waren geplakt met als opschrift 'deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier Op Links'. Onder hen historica Nadia Bouras, GroenLinks-politicus Huub Bellemakers en de Amsterdamse kunstenaar Yuri Veerman (bekend van een anti-Baudetposter).

Het doel van deze acties: 'De linkse hegemonie te ontmaskeren en te doorbreken'. Op de site van de Vizier op Links vind je zelfs een Linkse Activisten Tour, waarbij om maar eens wat te noemen het optrekje van 'socialist en elitair links activist Geert Mak' met behulp van Google Street View in beeld is gebracht.  

Het is onduidelijk wie er schuilgaat achter Vizier op Links. Dat is nog wel de grootste grap. Je hebt er geen enkele moeite mee om adresgegevens van anderen te publiceren, maar houdt je eigen identiteit als 'vormloze schim' angstig verborgen. Stel je voor dat er stickers op jouw voordeur worden geplakt.

Het Knipmes schat in dat het gaat om een behoorlijk geobsedeerde lone wolf met teveel aan tijd. Vizier heeft bijvoorbeeld de recente Facebook-dump gedownload na een tip. 'Eens kijken welke linkse loetjes er allemaal in staan. Zalig Pasen'.

Financieel gaat het Vizier alleen niet echt voor de wind. De accounts bij onder andere Linktree, Paypal en Protonmail zijn geschorst door 'lastercampagnes van onze tegenstanders'.

De samenwerking met Backme.org voor het afhandelen van abonnementen (...) en donaties is stopgezet. Alleen doneren via bitcoin is nog mogelijk. Heel erg ongezellig.

zaterdag 3 april 2021

Functie elders

Weten we nu eindelijk wat 'functie elders' inhoudt. Dagenlang werd verondersteld dat al in de verkennende fase zou zijn onderhandeld over de positie van een kritisch en vasthoudend Kamerlid. Die intern toch al slecht lag bij het CDA en overspannen thuis zat.

Toen alle notities eindelijk op tafel lagen, bleek dat 'functie elders' toch vooral een vrije interpretatie was van een ambtelijk notulist naar aanleiding van de suggestie van Rutte om Omtzigt Kamerlid te maken. Letterlijk had die gezegd 'Je moet wat met Omtzigt, minister maken'.

Dat kun je ook nog in het voordeel van Omtzigt uitleggen, namelijk dat hij een meer verantwoordelijke functie krijgt. Dat Rutte de schijn tegen heeft, komt omdat hij eerder had verklaard 'in ieder geval niet te hebben gesproken over Pieter Omtzigt'. Dat blijkt wel zo te zijn, al was het niet meer dan een regeltje.

Maar nu is er een vertrouwenscrisis en een formatieprobleem: ChristenUnie sluit kabinetsdeelname uit als demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte opnieuw premier wordt.

Het CDA en D66 hebben kabinetsdeelname met Rutte als premier vooralsnog niet uitgesloten, maar de drie partijen komen samen niet aan een meerderheid in de Tweede Kamer.

Gaan die eisen dat de koninklijke Sigrid Kaag premier wordt, iets dat zij zelf ambieert? Dat wordt wat moeilijk, want er zit nog altijd tien zetels verschil tussen D66 en de VVD. 

Ruzie maken is niet handig in een tijd dat het land een crisiskabinet nodig heeft. Er zijn belangrijkere zaken dan 'functie elders'.