donderdag 23 november 2023

Schaapskleren

Twee kardinale fouten van lijsttrekkers hebben Geert Wilders aan zijn spectaculaire overwinning geholpen: Pieter Omtzigt die het zeer goed deed in de peilingen, doch maar bleef treuzelen over het premierschap. En Dilan Yesilgöz, die tot het laatst bleef roepen dat haar partij de deur had opengezet naar samenwerking met de PVV en toen zij Wilders in de peilingen zag stijgen die optie te laat introk. Als gevolg daarvan staat de VVD nu een zetel achter op GL/PvdA.

Maar die twee partijen kunnen het Wilders nog behoorlijk lastig maken, met LPF-achtige toestanden als gevolg. Wilders moet voor een coalitie zowel bij Omzigt als de VVD aankloppen, eventueel bij BBB. Geen van deze partijen is fan van PVV. Op het gebied van migratie en bestaanszekerheid zullen ze elkaar nipt weten te vinden. Hoewel Wilders een aantal omstreden onderwerpen in de ijskast wil zetten, zal een waterig compromis de achterban niet bevallen.

Daarnaast is Wilders niet voor het premierschap in de wieg gelegd: te confronterend, niet verbindend en bij tijd en wijle onaangenaam. In de campagne toonde hij zich milder, compromisbereid, zelfs oproepend tot samenwerking. Maar het partijprogramma ademt de oude PVV: geen plek voor de islam, uit de Europese Unie en maatregelen tegen klimaatverandering afschaffen. Het is de vraag of snel de wolf zin schaapskleren aflegt. 

En wat als de coalitie niet lukt? Dan is GL/PvdA aan zet, en die kan over links amper nog regeren, en ook een paars kabinet is niet realistisch. Het worden moeilijke onderhandelingen.

De overwinning van Wilders heeft wel gezorgd voor een noodzakelijke opruiming onder klein rechts: eenling Wybren van Haga heeft zich buiten spel gezet, JA21 moet een zetel inleveren en FvD houdt nog maar drie magere zetels over, het begin van de definitieve exit uit de Nederlandse politiek.

Foto David Sedlecký (Wiki)


zaterdag 18 november 2023

Opnieuw gecancelled

Maurice de Hond (76) heeft de rechtszaak die hij had aangespannen tegen de producent van 'De Veroordeling', de film over de Deventer moordzaak, en de podcast 'De Deventer Mediazaak' (VPRO/HUMAN) verloren. Hij vond dat hij 'schofterig' is neergezet.

Sinds hij kritiek uitte op het coronabeleid van de overheid en opdook bij allerlei alternatieve media, is De Hond naar eigen zeggen gecancelled. In Hilversum mag hij niet meer aanschuiven voor de verkiezingspeilingen. 

Ook in de coronakwestie was Maurice overtuigd van zijn eigen gelijk: aerosolen zijn de boosdoener, vond Maurice. Er kwam volgens geen tweede golf tot aan het najaar, die er dus wel kwam. Zo’n 100.000 euro doneerde vastgoedmagnaat Klaas Hummel aan De Hond om zijn campagne te professionaliseren. Ze starten ze een petitie tegen de 1,5 meter samenleving. Grote kroegbazen die hun omzet zien verdampen schoven aan.

De campagne werd een mengeling van commerciële belangen en pseudowetenschap. Casper Albers, hoogleraar statistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, vond weliswaar dat De Hond soms valide punten had, maar heel vaak de plank missloeg of conclusies trok die de data niet ondersteunen. 

Jaren geleden wierp De Hond zich ook al op als pseudodeskundige in de Deventer Moordzaak. Hij bepleitte, op basis van voornamelijk emoties, dat de veroordeelde boekhouder Louwes onschuldig moest zijn en 'de klusjesman' van de weduwe, Michaël de J., de moord zou hebben gepleegd. Journalist Bas Haan schreef een boek, dat vervolgens verfilmd werd tot de succesvolle film De Veroordeling.

De rechter wees de bezwaren afgelopen weken af. 'Door in de media vergaande beschuldigingen aan het adres van de klusjesman te uiten heeft eiser te accepteren dat hij daarop en op de gevolgen daarvan publiekelijk wordt aangesproken.'

Daarbij gaat De Hond eraan voorbij, zegt de rechter, dat het onderwerp van de podcast en de dilm niet de Deventer moordzaak zelf is, maar de manier waarop deze in de media is behandeld en in het bijzonder de gevolgen daarvan voor de klusjesman en zijn vriendin. Dit is een thema dat in een tijd waarin nepnieuws en complottheorieën in de belangstelling staan ook los van de ontwikkelingen in de Deventer moordzaak in het publieke debat voldoende actueel is en dus rechtvaardigt dat daaraan aandacht wordt besteed.

zaterdag 11 november 2023

Klippen

Zelfs als Nieuw Sociaal Contract (NSC) bij de verkiezingen als winnaar uit de bus komt, en daar lijkt het gezien de peilingen wel heel erg op, zal Pieter Omtzigt niet meteen zijn premierschap aankondigen. Kan nog zomaar iemand anders worden, al is die kandidaat nog een groot vraagteken.

NSC groeit tegen de klippen op. In het Tweede Kamergebouw heeft de kersverse partij twee kleine kantoorruimtes, in totaal vier mensen in vaste dienst. Partijvoorzitter Bert van Boggelen  maakte afgelopen week bekend dat NSC ook meedoet aan de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Ook kondigt hij de oprichting van een wetenschappelijk bureau aan en komt er een jongerentak: Jong Sociaal Contract.

Omtzigt voelt zich er niet lekker bij en is daar eerlijk over. 'Verwacht niet te veel van ons'. Dat vindt zijn aanhang niet erg. Het gaat om de veranderingen die ze willen.

De kersverse leden, het zijn er na vijf weken al 7.200, applausiseerden op het eerste partijcongres nadat Omtzigt begon over de oprichting van een Grondwettelijk Hof.

De andere partijen daarentegen realiseren zich dat ze het niet gaan redden bij de verkiezingen en beginnen de aanval op twijfelaar Omtzigt. Dat werkt waarschijnlijk averechts.

Frans Timmermans, die binnen zijn partij al regelmatig ergernis opwekte, heeft al gewaarschuwd: ik word premier of anders niets en laat het tweede RTL-debat schieten. De lijsttrekker van PvdA/GL kiest voor een bezoek aan het Spaanse Málaga om de Nederlandse pensionado’s aan te spreken. Die zo goed als zeker niet op hem gaan stemmen.

zaterdag 4 november 2023

Oversterfte

NEC-aanvaller Bas Dost is in de slotfase van het eredivisieduel met AZ in Alkmaar plotseling naar de grond gegaan. Het duel werd direct stilgelegd en spelers vormden een menselijk schild om de aanvaller heen, terwijl de medici bezig waren met behandelen.

Het duurde niet lang voordat antivaxxers de oorzaak wisten: de gevreesde coronaprik natuurlijk.

Al gauw bleek dat Dost was geveld door ontstoken hartspier. Hij moest zelf benadrukken dat de ontsteking niets met vaccinaties te maken heeft. Niet dat het indruk zal maken op coronasceptici.

Die wijzen ook op de aanhoudende oversterfte. In 2021 overleden er 3400 mensen meer dan verklaarbaar was door corona en vorig jaar stierven er nog eens zo'n 10.000 mensen meer dan verwacht.

De afgelopen drie maanden overleden er 5 procent meer mensen dan gemiddeld. Het ging om 1800 extra sterfgevallen.

Er is zeker een relatie met corona, maar het is niet wat antivaxxers denken. Er worden weer meer coronadeeltjes in het riool aangetroffen. Ook zijn er weer meer meldingen van luchtweginfecties. Als er al gevaccineerd is, heeft de bescherming niet voldoende geholpen. Het zijn vooral kwetsbare ouderen die getroffen worden. Onder 65- tot 80-jarigen overleden in het derde kwartaal bijna 900 (8 procent) mensen meer dan verwacht.