zaterdag 29 oktober 2022

Kladderadatsch

Toegegeven: hij haalde er zelfs de buitenlandse pers mee: Klimaatactivist Jelle de Graaf die zich in een live-uitzending van het programma Jinek (zonder Jinek) aan de tafel vastlijmde.

Klimaatactivisten verzinnen steeds nieuwe methoden om aandacht te vragen, en lijmen zich overal aan vast. Bij voorkeur aan het glas van kostbare kunstwerken.

Het is natuurlijk niks anders dan copycat gedrag dat is komen overwaaien uit het VK, waar de 21-jarige activiste Phoebe Plummer flink wat opzien baarde toen ze in de National Gallery in Londen een blik tomatensoep opende, de inhoud over Van Goghs Zonnebloemen gooide en daarna haar hand vastlijmde aan de muur. 

Vervolgens bedachten Belgische activisten om actie te voeren in het Mauritshuis in Den Haag, Een klimaatactivist lijmde zijn hoofd vast aan het schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer, terwijl een tweede een blik tomaten over zijn hoofd uitkieperde.

Maar waarom musea voor deze protestacties worden uitgekozen wijst op volstrekte willekeur. Als er toch een soort instelling is dat pleit voor het behoud van kunst, natuur en milieu dan is het wel het museum.  Nagenoeg alle stellingdeelnemers aan een poll van De Telegraaf vinden dat het klimaatactivisme in musea haar doel voorbijschiet. Lijm je dan vast aan de grootste vervuilers van deze wereld, zoals Greenpeace al jaren op zijn manier doet.

Het nieuwe actievoeren heeft geen enkel blijvend effect. De eerstvolgende aardappelpuree actie in pakweg Streekmuseum  Goeree-Overflakkee haalt pagina 5 niet eens meer.

zaterdag 22 oktober 2022

Geborgen huis

Thierry Baudet kwam deze week uit de kast als aanhanger van complottheorieën en fan van Poetin. De Russische leider zou volgens Baudet de enige mondiale speler zijn die ingaat tegen de samenzwering.

Ook meende Baudet dat we worden onderdrukt door een elite die zich voordoet als mensen, maar die in werkelijkheid uit verklede reptielen bestaat. Met dank aan de Britse complotgoeroe David Icke, die deze bespottelijke onzin al jaren verkondigt.

Verkiezingen winnen, zoals Forum voor Democratie in 2019 nog deed in de Provinciale Staten, en het systeem veranderen is nauwelijks nog aan de orde, signaleerde de NRC gisteren. In plaats daarvan voert Baudet zijn cultuurstrijd vanaf de zijlijn, met steeds vaker een cocktail van complotten en nihilisme als wapen.

Het Knipmes heeft stellig de indruk dat de fractie van FvD de ganse week verveeld achter hun pc's zitten te scrollen, van de ene complotsite daar de andere, om die kennis te gebruiken in debatten.

En hoewel Baudet nog altijd droomt van eigen scholen, een eigen munt (de Forumcoin) en een app (Forumland) voor FVD-aanhangers om andere FVD’ers te leren kennen, weet hij maar al te goed dat zo'n geborgen thuis voor gelijkgestemden er nooit zal komen. FvD weet tot nu toe in de peilingen nog vast te houden aan vijf virtuele zetels, maar bij de eerstvolgende verkiezingen zal ook de FvD achterban zich realiseren dat hun stem verloren zal gaan.

zaterdag 15 oktober 2022

Kanonnenvoer

Misschien was het uit tactische redenen dat Poetin afgelopen week voorstelde om de geblokkeerde gastoevoer voor Europa via Turkije te laten lopen, want het merendeel van de EU wil geen gas meer uit Rusland.

En terwijl nog meer westerse bedrijven aankondigden Rusland definitief de rug toe te keren, afgelopen week weer voedingsmiddelenconcern Danone, ging Poetin onverdroten door met zijn chaotische mobilisatie.

Nu duizenden mannen het land ontvluchten, zijn er deze week invallen geweest in verschillende mini-hotels en hostels in Moskou. Tientallen mensen werden direct vanuit de slaapzaal meegenomen naar 'mobilisatiekantoren' die waren opgezet in theaters en bioscopen.

Het gros betreft geen recidivisten, maar ongetrainde mannen die aan het front lijden onder ondermaatse medische voorzieningen en de slechte staat van de wapens die ze krijgen, zoals verroeste kalasjnikovs.

The Moscow Times beschreef het tragische geval van advocaat Andrei Nikiforov uit Sint Petersburg, die werd opgeroepen voor het Russische leger vier dagen nadat de Russische president Vladimir Poetin de mobilisatie had afgekondigd. Tien dagen later was hij dood.  

Volgens onafhankelijke Russische media zijn inmiddels meer dan 90.000 Russen gewond geraakt, vermist of gedood.

Poetin verliest steeds meer de steun van zijn eigen burgers, en buiten de grenzen is het al niet veel beter. De Algemene Vergadering van de VN heeft de illegale annexatie van delen van Oekraïne met een overweldigende meerderheid veroordeeld.

Experts verwachten dat Oekraïne nog voor de jaarwisseling een groot deel van de geannexeerde gebieden heeft terugveroverd.

zaterdag 8 oktober 2022

Armageddon

Kreeg Poetin op zijn zeventigste verjaardag tijdens een informele bijeenkomst met enkele voormalige Sovjet-leiders toch nog een paar cadeautjes mee. Zo kreeg Poetin van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko een voucher voor een tractor en schonk Emomali Rahmon van Tadzjikistan hem een berg watermeloenen en pompoenen. Alleen kun je daar de Oekraïense vijand niet mee verslaan.

Oekraïne at als een leger muizen steeds meer land van het door Rusland geannexeerde gebied afknabbelt. Toegegeven: Rusland heeft die gebieden nog grotendeels in handen, maar kan ondanks nepreferenda niet erg leunen op de verscheurde Russisch en Oekraïens sprekende bevolking.

Intussen wordt openlijk geruzied tussen mensen uit Poetins inner circle, terwijl de mobilisatie op een totale mislukking is uitgedraaid. St. Petersburg gaat al zijn fondsen aanwenden voor gemobiliseerde vrijwilligers die als kanonnenvoer naar het front worden gestuurd. Duizenden wisten de mobilisatie reeds te ontvluchten.

Donderdag kondigden ongeveer 500 dienstplichtigen in de buurt van de grens tussen Rusland en Oekraïne aan dat ze in staking gingen over wat zij beschreven als de 'onmenselijke omstandigheden' waarin ze gedwongen werden te leven terwijl. de verliezen van het Russische leger zich maar blijven opstapelen.

Nu is de vrees dat Poetin naar kernwapens gaat grijpen om het tij te doen keren. President Biden stelt dat het ‘armageddon’ nu net zo dichtbij is als tijdens de Cubacrisis. De meest reële optie is een raket die in de atmosfeer tot ontploffing gebracht wordt, de zogenoemde neutronenbom. Die veroorzaakt vooral straling op het slagveld, maar geen nucleaire fall-out waarbij een gebied decennialang niet toegankelijk is.

Maar Poetin weet vermoedelijk maar al te goed dat als hij de neutronenbom inzet, de Derde Wereldoorlog is begonnen. Tot nu toe is die dreiging dan ook altijd bluf gebleken.

zaterdag 1 oktober 2022

Geitenpaadjes

Stuk voor stuk trokken ze hun plannen in: de energiemaatschappijen die hun klanten voor de zoveelste keer wilden confronteerden met een forse tariefverhoging en daarbij niet de regels in acht namen.

De minister waarschuwde en toezichthouder ACM riep herhaaldelijk dat ze een termijn van 30 dagen moesten hanteren, maar ook de koepel gaf er geheel zijn eigen draai aan: 'In de wet is vastgelegd dat voor consumenten een opzegtermijn van 30 dagen geldt. Door de ACM wordt deze 30 dagen termijn nu doorgetrokken naar de tariefswijziging, terwijl dat niet in de wet is vastgelegd.'

Die snelle tariefsverhogingen kwamen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het kabinet is nog bezig om de details uit te werken van het prijsplafond, dus gooien de energieleveranciers er nog snel een bedrag bovenop. Dat allemaal onder het mom dat wie er het er niet mee eens is, kan overstappen naar een concurrent. Maar overstappen is voor de meeste consumenten geen optie, omdat ze dan nog duurder uit zijn.

Langere aankondigingstermijnen hebben volgens de sector zrlf als nadeel dat tariefverlagingen niet snel kunnen worden uitgevoerd. Maar dat is in deze tijden van de brutale annexatie door Rusland niet echt een reeel scenario.

En zo zijn er meer geitenpaadjes die gezocht worden door energiemaatschappijen en die in het nadeel zijn van de consument.

Energiemaatschappijen zijn ook anders gaan salderen bij klanten met zonnepanelen. In plaats van jaarlijks te salderen, doet men dit nu soms ook driemaandelijks of zelfs maandelijks.

In de zomermaanden leveren panelen het meeste op. Dan verbruikt je namelijk het minst, terwijl dit in de winter precies andersom is. Door dit aan het einde van het jaar tegen elkaar weg te strepen, komen velen op het zogenoemde nul op de meter.

Bij maandelijks salderen, krijgen klanten in de zomermaanden bijvoorbeeld 5 eurocent per geleverde kilowatt, terwijl zij zelf in de wintermaanden kilowatts moeten bijkopen voor 80 eurocent per kilowatt. Daarmee schiet de consument met zonnepanelen er soms duizenden euro’s bij in, constateert Max Meldpunt.

De energiemaatschappijen zeggen dan wel dat kwetsbare huishoudens en bedrijven zo snel mogelijk hulp moeten krijgen, zelf doen ze weinig om de consument of ondernemers tegemoet te komen. Want ondanks gestegen inkoopprijzen, wordt er dankzij die prijzen ook forse winsten geboekt. Die dan weer moeten worden afgeroomd.

Sommige supermarkten hebben de prijzen van hun producten bevroren door minder uit te geven aan reclame. Bij energiebedrijven wordt die creativiteit node gemist.