zaterdag 28 augustus 2021

Maatschappelijke antenne

Tot voor kort was prins Bernard junior de man die de Grand Prix naar Nederland wist te halen, iets waarop dit land trots is. Het Zandvoortse circuit is zijn eigendom.

Sinds enkele dagen is de prins echter de man die arme artiesten in coronatijd een poot uitdraait. Tenminste, dat suggereerde zanger Joshua Nolet van Chef'special, die verbolgen was over het feit dat zijn band gratis moest optreden in ruil voor VIP kaarten. Ook andere artiesten waren benaderd met hetzelfde voorstel. 

De nuance ontbreekt nogal in de verslaggeving: het zou gaan om korte pauze-optredens in ruil waarvoor de bands en hun aanhang VIP tickets kregen ter waarde van pakweg 7000 euro, waarmee ze ook toegang krijgen tot de vele hospitality- en vip-lounges die zijn verrezen op Circuitpark Zandvoort. De waarde van de tickets overstijgt ongetwijfeld het bedrag dat de artiesten zouden krijgen als ze wel waren betaald.

Punt is: De evenementensector heeft inmiddels een loodzwaar anderhalf jaar achter de rug. Als de Formule 1 met tienduizenden bezoekers wel door mag gaan, help je de artiesten toch vooral door ze betalen.

Een prins in zaken is natuurlijk een dankbare kop-van-jut voor critici om mee aan de haal te gaan, schrijft Het Parool. De krant haalt het boek Zakenprins aan, dat het beeld oplevert van een prins die vanaf het prille begin van zijn zakelijke carrière een maatschappelijke antenne mist.

Voorbeelden zijn het overtreden van verhuurregels bij panden in Amsterdam, een toezichthoudende functie bij het beursgenoteerde bedrijf Antonov, dat investeerders gedesillusioneerd achterlaat en vastgoedprojecten op de Balkan met lokale ambtenaren, die opduiken in zware corruptiezaken. Het is niet gezegd dat de prins daarin een sturend hand heeft gehad, maar het overschaduwt zijn werkzaamheden voor de stichting Lymph&Co die geld inzamelt voor kankerbestrijding.

Toch mag de maatschappelijke antenne wel eens beter worden afgestemd. Rondom de grand prix zijn er voor Bernhard, zo suggereert ook Het Parool talloze mogelijkheden om een gebaar te maken naar al die mensen die níet winnen door de Formule 1.

zaterdag 21 augustus 2021

Ontzuiling

Een fusie van de Tweede Kamerfracties van PvdA en GroenLinks wordt gezien als een serieuze uitweg uit de impasse in de formatie.

Een aantal maanden geleden, toen de linkse partijen nog de grote verliezers waren van de Tweede Kamerverkiezingen, werd nog volop gespeculeerd over het samengaan van links. Temeer daar de aanhang van de partijen uit realistische overwegingen overliep naar D66. Voeg SP er bij en je komt uit op 26 zetels, de tweede partij van Nederland na de VVD.  

Maar een fusie mag je het nieuwe initiatief natuurlijk niet noemen. Kopstukken Klaver en Ploumen hopen slechts op een formatiepoging met VVD, CDA en D66, aangezien de VVD niet met nog eens twee partijen om de tafel wil.

Toch sluiten ze verdere stappen niet uit, iets waar de achterbannen nog aan moeten wennen. Die roepen nu al op tot verzet

Evenals de aanhang van GeenStijl, die een vergaande linkse invloed vrezen in een inmiddels al aardig paarse context. Reaguurder: 'Ik dat de fusie doorgaat en beide partijen imploderen tot ca. 3 zetels. De rest vertrekt naar SP, PVDD, D66 en Bij1.' Heb je zelf fanatiek zitten stemmen op allerlei rechtse splinterpartijtjes, kom je nog niet aan de macht.

Punt is: Nederland is politiek zo versplinterd dat formeren en regeren steeds lastiger wordt.

Het duurde overigens ook dertien jaar voordat als gevolg van de ontzuiling de gereformeerde Anti-Revolutionaire Partij (ARP), de Nederlands Hervormde Christelijk-Historische Unie (CHU) en de Katholieke Volkspartij (KVP) instemden met een fusie.

Een linkse ontzuiling lijkt even verstandig. De kijker ziet het verschil tussen de partijen toch al niet meer.

(Foto Anefo)

zaterdag 14 augustus 2021

Failed state

Na twintig jaar zijn ze terug van weggeweest: de Taliban. Ze rukken steeds verder op: de ene na de andere provinciestad van Afghanistan valt.

Experts vrezen dat Afghanistan hard op weg is een zogenoemde failed state te worden, een land waar de centrale overheid weinig tot geen controle heeft over het eigen grondgebied.

Het offensief is minder georganiseerd dan het lijkt, ook al maken de machinegeweren en humvees indruk. Er zijn hooguit 85.000 talibanstrijders tegen een Afghaans leger van 300.000.

In het verleden hebben de Taliban bewezen nauwelijks een land te kunnen besturen en als een land dat nu grotendeels afhankelijk is van het buitenland straks zonder financiële hulp komt te zitten, is de chaos compleet: geen ambtenaar zal nog door de Taliban betaald kunnen worden. Dan keert Afghanistan terug naar de tijd dat diverse lokale fracties elkaar bestrijden.

De opmars van de Taliban is het directe gevolg van de terugtrekking van Amerikaanse troepen. Volgende maand stoppen ook de beperkte Amerikaanse luchtaanvallen. De val van de hoofdstad Kaboel is dan realistisch, zeker als ook NAVO het land laat vallen.

Twintig jaar geleden werd de Taliban verdreven in grotten omdat door een troepenmacht die Al-Qaida wilde uitroeien. En hoewel 9/11 niet is vergeten, heeft de Amerikaanse president Biden duidelijk geen interesse in de stabiliteit van het gebied. Die wil zich volledig concentreren op het economische herstel na corona en de versterking van de binnenlandse infrastructuur voordat er tussentijdse verkiezingen komen.

Nu vele Afghanen gedemoraliseerd raken nu westerse militairen vertrekken, is er gevaar dat Afghanistan een nieuwe radicaalislamitische vrijhaven wordt, waar terreurgroepen als Al-Qaida en Islamitische Staat onderdak kunnen vinden en het schrikbewind van stokslagen en onderdrukking terugkeert. De internationale druk om Afghanistan niet reddeloos achter te laten neemt met de dag toe. Ook Biden zal verder moeten kijken dan de America-first strategie die hij van Trump erfde.

zaterdag 7 augustus 2021

Karin-Maria

Het was de week dat bekend werd dat oud-Ajacied Bryan Roy vervolgd wordt voor een dreigtweet over Rutte. 'Headshot krijgtie straks', aldus de voetballer, die al jaren de kluts kwijt is en zich helemaal heeft vastgebeten in idiote complotten.

Het was ook de week waarin aangifte werd gedaan tegen Willem Engel, dit keer niet omdat hij de watersnoodramp in Limburg in twijfel trok ('Het enige gebied boven zeeniveau', heeft Engel dan geen geografische kennis?), maar omdat de GGD Hollands Midden aangifte tegen Engel had gedaan nadat hij op sociale media mensen opriep om foto’s en filmpjes te maken van GGD-medewerkers op vaccinatielocaties. 'Voor later, zullen we maar zeggen'. Kennelijk fantaseert Engel al stiekem van een volkstribunaal waaraan hij als foprasta ongetwijfeld de leiding zal willen geven. 

Willem Engel dus, die het absoluut niet kan verdragen dat hij wordt tegengesproken en onderhand het pispaaltje van de sociale media is geworden, die de Belgische viroloog Van Ranst voor de rechter sleept wegens laster en eerroof, die de hele Nederlandse pers dreigt met rechtszaken, maar (oh ironie) tot nu toe alle rechtszaken glorieus verliest. En dat allemaal op kosten van zijn huisjesmelkervader. 

Soms, heel soms, wekt een coronawappie sympathie op. Niet zozeer om wat hij of zij zegt, want dat blijft onzin, maar de manier waarop. De Haagse Karin-Maria Keser is zo'n voorbeeld. Haar speldenprikken mogen dan venijnig zijn, ze zijn bepaald niet gespeend van humor. Het liefst achtervolgt ze Hugo de Jonge met een oerschreeuw

Karin-Maria is ook van de ludieke acties. Vorig jaar werd ze aangehouden omdat ze volgens de politie met felle oranje verf 61 hartjes over instructielogo's op de grond had gespoten. Die waren daar in het kader van de coronamaatregelen door de gemeente aangebracht. Voor corona bestreed zij gewapend met twee spuitbussen vol stoepkrijt spray de hondendrollen in het duingebied. Van groen tot oranje, elk uitwerpsel van een viervoeter kreeg een kleurtje.

Maar Het Knipmes begrijpt ook haar motivatie: ze is mondhygiënist en heeft een eigen praktijk die ten tijde van corona natuurlijk maanden dicht moest. Wat lastig wordt als je het gebit ziet als 'een direct bereikbare plek om veranderingen te bewerkstelligen'. Het Knipmes vreest alleen dat haar patiënten (ook zijn ze nog zo holistisch) zich vooral zorgen maken over Karin-Maria als potentiële superverspreider.