zaterdag 23 november 2024

Waar de blanke top der duinen

Aannemer Jaan Sneekes van loonbedrijf Vermaire is door natuurbeheerder PWN ingeschakeld voor de aanleg van vijf kerven in de duinenrij bij Castricum. Maar Sneekes heeft de website en de sociale media van zijn bedrijf uit de lucht moeten halen en aangifte gedaan bij de politie. Want hij wordt lastiggevallen door niet al te snuggere complotdenkers die ineens hebben bedacht dat die kerven 'gaten' zijn die onderdeel zijn van een of ander duister plan om Nederland onder water te zetten. Hebben de complotdenkers bedacht na de overstromingen in Spanje.

Lont in het kruitvat was een filmpje van vlogger Pieter Parlevliet, wiens familie de vismultinational Parlevliet & Van der Plas runt. Maar zonder Pieter, want die zou daarvoor niet pienter genoeg zijn. Pieter leeft van de lucht en maakte met oom Huig Plug filmpjes waarin twee rechters en een voormalig topambtenaar van kinderverkrachting en lidmaatschap van een satanistisch pedonetwerk werden beticht. Daarvoor werden de twee veroordeeld.

En Pieter heeft, ook al woont hij aan de kust bij Katwijk, geen verstand van duinen, net zomin als al die andere roeptoeters die Parleviet gingen na kakelen.

Martijn van Schaik van PWN legde het eind oktober toch heel helder uit aan NH Nieuws. 'De afgelopen eeuwen hebben we van die zeereep een vaste strakke groene dijk gemaakt door alle gaten dicht te maken, stuifschermen te plaatsen en helm aan te planten. Met de kennis van nu weten we dat dat niet handig is, want zo kunnen ze minder goed meegroeien met de zeespiegelstijging.'

De bedoeling is dat kalkrijk zand van het strand via die kerven het duin in waait, zodat de duinen weer gaan stuiven en wandelen. Het extra zand maakt de duinen juist robuuster en sterker.

En nee, er komt geen water naar binnen. 'We graven ze zo'n vier meter af. De zeereep blijft veertien meter boven NAP. Plus: de échte zeewering ligt hier twee kilometer landinwaarts.'

zaterdag 16 november 2024

Rariteitenkabinet

Donald Trump laat er geen gras over groeien en is druk bezig een kabinet samen te stellen, waarover al gelijk weer ophef is. Meest opmerkelijk is de keuze van vaccin-criticus Robert F. Kennedy als minister van Volksgezondheid.

Als onafhankelijk presidentskandidaat deed Kennedy eerder dit jaar mee aan de presidentsverkiezingen, maar in augustus stapte hij uit de race. Na zijn diensten eerst nog te hebben aangeboden bij de Democraten, die niets van hem wilden weten, stapte de opportunistische Kennedy over naar het andere kamp.
 
De 70-jarige Kennedy staat sceptisch tegenover vaccins en verspreidde daarover zelfs nepnieuws. Regelmatig herhaalde hij de mythe dat vaccins autisme zouden veroorzaken.

Tientallen personeelsleden van toezichthouder FDA hebben bij voorbaat hun vertrek al aangekondigd, toen bekend werd dat Kennedy genoemd werd als mogelijke minister van Volksgezondheid. Kennedy heeft echter al toegezegd geen vaccins te zullen gaan verbieden. Het is trouwens nog maar de vraag hoe lang Kennedy op zijn post blijft zitten. Zoals eigenlijk niemand zeker is van zijn baan onder Trump.

En zo gaat het verder: de beoogde minister van Defensie is weliswaar ex-militair, maar een volslagen onbekende in het Pentagon en godbeterhet tot voor kort presentator bij het Trump kanaal Fox News. De Justitie-kandidaat heeft op zijn beurt weer geen ervaring binnen de rechterlijke macht. Erger nog: het in opspraak geraakte Congreslid Matt Gaetz mag Justitie gaan leiden en Tulsi Gabbard, die in het verleden ook al complottheorieën verspreidde, wordt nota bene de belangrijkste inlichtingenchef.

Het OM opende een onderzoek naar Gaetz nadat een vriend in 2021 toegaf (samen) vrouwen te hebben betaald voor seks, onder wie een minderjarige. Die vriend werd veroordeeld tot 11 jaar cel, maar justitie zag geen aanleiding een zaak tegen Gaetz te beginnen.

Daarnaast is Gaetz bekend om zijn rechts-populistische aanvallen op tegenstanders van Trump. Uren voor zijn nominatie bekend werd, tierde hij op sociale media nog over de deep state die de president zou tegenwerken en het inzetten van justitie voor politieke doeleinden.

Je ziet langzamerhand de contouren van een rariteitenkabinet dat wegens incompetentie de rit niet eens uit zal zitten. 

zaterdag 9 november 2024

Monsterzege

Meest opvallend aan de Amerikaanse verkiezingsuitslag en de monsterzege van Trump was toch wel dat achteraf menigeen precies wist waarom de Democraten verloren hebben. Met argumenten die daarvoor ook al gebruikt hadden kunnen worden.

Zoals: Joe Biden die absoluut van plan was om voor een tweede termijn te gaan, zelfs na het  desastreus verlopen debat met Trump, totdat ongeveer de hele Democratische Partij zich tegen hem keerde. Waarna er niet rustig een nieuwe kandidaat kon worden geselecteerd en zijn rechterhand Kamala Harris amper tijd had om zich goed voor te bereiden.

Dat werd eigenlijk pas duidelijk toen haar wittebroodsweken voorbij waren en er interviews moesten komen. Uiterst behoedzaam koos ze in eerste instantie alleen voor CNN en pas toen Trump in de peilingen weer winst leek te boeken, werd het aantal interviews opgevoerd. En die overtuigden de kiezers niet: ze gaf ontwijkende antwoorden als het ging om het aantal illegalen in de VS en beschreef niet duidelijk wat het economische beleid zou moeten worden, anders dan dat ze zich zou willen inzetten voor de kleine ondernemer.

Een aantal Congresleden weigerde haar zelfs te steunen, omdat ze geen afstand nam van Biden's Israël-politiek. Daarnaast was Harris gedurende de afgelopen vier jaar amper zichtbaar geweest en zullen veel kiezers hebben gedacht dat zij mede verantwoordelijk was voor de hoge prijzen aan de pomp en in de supermarkt. De Amerikaan kan kennelijk aan niks anders denken.

Des te groter zal de teleurstelling zijn als blijkt dat van de bluf van Trump niet veel terecht gaat komen. Die gaat echt niet met een enkel telefoontje Poetin afhouden van zijn plan om heel Oekraïne in te nemen. Of druk op de Israëlische premier uitoefenen om een einde te maken aan de Gaza-oorlog. De muur langs de grens van Mexico afbouwen gaat wel even duren en zal de overheidsuitgaven alleen maar verder opstuwen, van het ‘grootste deportatieprogramma in de Amerikaanse geschiedenis’ zal niet veel terechtkomen en torenhoge importtarieven voor buitenlandse goederen zullen bedrijven in de VS juist schade toebrengen.

Wat eerder volgt is vier jaar chaos, weglopende of ontslagen medewerkers en aanhoudend geruzie met de pers die hem vermoedelijk extra stevig zal aanpakken.

zaterdag 2 november 2024

Garbagegate

De eindsprint van de Amerikaanse verkiezingen in de VS laat zich vertalen als garbagegate, het moddergooien over en weer. Tot dusverre ten nadele van Trump, die de fout maakte om komiek Tony Hinchcliffe uit te nodigen, voorafgaand aan een optreden in Madison Square Garden. Hinchcliffe noemde Puerto Rico ‘een drijvend eiland van afval’.

Hij verspeelde daarmee de stemmen van vijf miljoen stemgerechtigde Puerto Ricanen. Een half miljoen van hen woont ook nog eens in de cruciale swingstate Pennsylvania. Ook in North Carolina en Georgia kan deze gemeenschap het verschil maken.

Daarna gooide Joe Biden onbedoeld olie op het vuur. ‘Het enige afval dat ik zie ronddrijven zijn zijn aanhangers’, zei president Biden in een videogesprek met latino’s. Waarna Trumo een hesje aantrok en in een vuilniswagen stapte.

Vooralsnog lijkt Harris weer licht voor te lopen in drie swingstates, maar de voorsprong valt binnen te foutmarge, waarmee er niets zinnigs valt te zeggen over de uitslag. Een uitslag waarvan in elk geval vaststaat dat die waarschijnlijk niet direct duidelijk zal zijn als de stembussen sluiten.

Toch lijkt Harris zich weer enigszins te hebben hersteld nadat Trump het momentum van haar afpakte.

Nieuw in deze verkiezingen is dat beide kampen het verlies niet zonder meer zullen accepteren. Wat zou kunnen leiden tot onrust, maar vooral veel rechtszaken die voor langdurig uitstel kunnen zorgen.