Daarna begon het gebruikelijke gesputter van de toch al niet frisse VOL-aanhang, met Joost Niemöller voorop. Leg nu eens uit wat er 'radicaal rechts' is aan het ontmaskeren van links en het vastleggen van de netwerken?
Nou, dat is niet zo moeilijk te verzinnen. Onder meer GroenLinks-lid Huub Bellemakers, historicus Nadia Bouras en schrijfster Aafke Romeijn troffen op hun woningen stickers aan met de tekst 'Geobserveerde locatie. Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier Op Links'. Zij deden allen aangifte van intimidatie. Dat kan onder bepaalde omstandigheden inderdaad strafbaar zijn.
Los van de stickers publiceert Vizieroplinks op zijn site onder meer de Linkse Activisten Tours. Recentelijk waren Pauline van Tuyll en Jelle Goezinnen aan de beurt die bijna twintig jaar geleden taarten gevuld met uitwerpselen en braaksel in het gezicht van Pim Fortuyn wierpen. Vizieroplinks achterhaalt in dat geval de woning van het tweetal, en ook al wordt het adres zelf niet gedeeld, op een foto wordt de woning met een rode lijn aangegeven. Dan is het, zeker in combinatie met nog wat andere gegevens, niet zo moeilijk om de exacte locatie te achterhalen.
Behalve Van Tuyll en Goezinnen worden ook andere linksmenschen met een schoon verleden te kijk gezet. Met maar een doel: hopend dat VOL medestanders eens een keer aanbellen, iets ongezelligs door de bus gooien of heel intimiderend in de tuin gaan staan. Waarbij Vizieroplinks deze mensen zoveel mogelijk als bijna-crimineel probeert weg te zetten.
De beheerder weet drommelsgoed dat hij op het randje van het betamelijke balanceert, want hij doet er werkelijk alles aan om anoniem te blijven. Ook toen hij nog inzamelde via crowdfundplatform Backme schijnt hij als 'anoniempje' te hebben gecorrespondeerd met initiatiefnemers Jan Roos en Ahmed Aarad die na de stickeractie genoeg van hem hadden. Vizieroplinks had geen bankrekening verstrekt, men moest hem uitbetalen in bitcoins.
Wat ook opvalt: de beheerder is obsessief nieuwsgierig naar wat er allemaal over hem wordt gezegd en geschreven. Vanuit een anonieme positie iemand met een andere politieke voorkeur op diens het huisadres belagen, zie ik als een laffe daad, zo sprak minister Grapperhaus. Waarop Vizier reageert: 'Grapperhaus gaat hier voor het gemak voorbij aan het feit dat de stickers op zichzelf natuurlijk niet intimiderend zijn. Hij koppelt de stickers direct aan 'anonimiteit' en het beplakken van privéadressen, iets wat Vizier Op Links onmogelijk is aan te rekenen.'
Het anoniempje heeft de stickers ongetwijfeld laten drukken om er zijn slaapkamer mee op te fleuren.
Het goede nieuws: Grapperhaus wil nog voor het zomerreces met een wetsvoorstel komen dat doxing (het openbaar maken van adresgegevens) tegengaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten