zaterdag 22 mei 2021

Lik op stuk

Het geduld van het OM met oproepen tot geweld tegen RIVM directeur Van Dissel en politici via sociale media vanwege het coronabeleid is duidelijk op.

Donderdag zijn twee nieuwe verdachten aangehouden voor bedreiging van en opruiing tegen Jaap van Dissel. Een van hen is de beheerder van een kanaal in berichtendienst Telegram, waar hij zelf ook het eerste opruiende bericht plaatste.

De andere verdachte, een 47-jarige man uit Den Haag heeft op internet gedreigd met een geweldsmisdrijf tegen het leven van de RIVM-directeur. Ook stond hij tijdens de eerdere rechtszaak tegen twee andere verdachten buiten voor de ingang van de rechtbank. Daar riep deze man, direct na de veroordeling van de andere verdachten, dat de RIVM-directeur begraven moest worden, Van Dissel, wij staan klaar.

Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat nog meer mensen zullen worden aangehouden vanwege de bedreigingen en oproepen tot geweld.

In Arnhem stond afgelopen week een 61-jarige man uit Ede terecht omdat hij politici zou hebben bedreigd, onder wie Mark Rutte, de demissionaire ministers Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus, staatssecretaris Tamara van Ark, en ook al RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Hij zou ze in via Twitter hebben bedreigd met zware mishandeling. 'Er is maar één echt werkende maatregel: jouw (sic), Hugo, Ferd en Tamara de strot doorsnijden!'

Het OM heeft in zijn strafeis laten meewegen dat de man inmiddels van Twitter af is, zijn toon op Facebook heeft gematigd, en heeft gezegd dat het niet opnieuw zal gebeuren. De rechtbank vonniste meteen en kwam tot een gevangenisstraf van acht weken waarvan vier weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Vooral Telegram Messenger blijkt al enige een geliefde hangplek voor bedreigers die in de veronderstelling zijn dat de Russische eigenaren hen geen strobreed in de weg leggen. Maar kennelijk is het telefoonnummer waarmee accounts moeten worden aangemaakt door de politie kinderlijk eenvoudig te achterhalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten