zaterdag 30 april 2022

Probleemkind


In 1974 stelde eerste-divisieclub Veendam zijn aanvoerder Johan Derksen op nonactief. De toen 24-jarige Derksen mocht ook niet meer met Veendam trainen.

Derksen had volgens het bestuur van Veendam in interviews de belangen van de club 'ernstig geschaad'. Hij had al eerder een waarschuwing gekregen.

Een jaar eerder had de club een voorwaardelijke boete van honderd gulden, die Derksen opliep na een handgemeen met een bestuurslid, om in een onvoorwaardelijke geldstraf. Dit alles omdat de middenvelder zich zowel in als buiten het veld volgens het bestuur zou hebben 'misdragen'.

In 1975 omschreef NRC Derksen nog steeds als een 'probleemkind'.

En weer lijkt Derksen, vele tientallen jaren ouder, in zijn eigen zwaard te zijn gevallen na het opdissen van een zogenaamde jeugdzonde in Vandaag Inside. Waarbij het verhaal eerst ging over het penetreren met een kaars, en een dag later om het rechtstandig plaatsen van een kaars tussen de blote benen van een vrouw die iets te diep in het glaasje had gekeken.

Dick Ploeger, de oud-keeper van voetbalclub Veendam, kan zich niets herinneren van het veelbesproken kaarsincident, dat Derksen met hem zou hebben beleefd. 

Het zou dus ook nog kunnen dat Derksen het verhaal (deels) heeft verzonnen, toch vooral met de bedoeling om weer eens ophef te veroorzaken. 

Vandaag Inside werd de opvolger van het wat sleets geworden VI Inside, waarbij het de bedoeling was dat het alledaagse wereldleed zou worden gecommentarieerd. Dat lukte maar amper, omdat Van der Gijp en Derksen zich amper inlazen en waren aangewezen op externe deskundigen voor de broodnodige analyses. De eigen inzichten en anekdotes werden node gemist. Voor Talpa was het programma toch vooral het kijkcijferkanon dat sponsors en adverteerders moest aantrekken. Die haakten bij vorige relletjes nauwelijks af, maar doen dat nu wel, waarmee het einde verhaal is.

Het probleemkind zal vermoedelijk nog wel eens op de buis verschijnen, maar dan als de schoenmaker die zich aan de eigen voetballeest dient te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten