zaterdag 12 november 2022

Rode Golf

De rode golf bij de Amerikaanse midterms is uitgebleven. De grote Republikeinse overwinning waar de conservatieven zo op gehoopt hadden en de Democraten voor vreesden, bleef achterwege.

Met dank trouwens aan Pennsylvania. Daar ging de Senaatszetel niet naar de favoriete Republikein Mehmet Öz (de tv-arts van Oprah Winfrey), maar naar zijn tegenstander John Fetterman.

De race om de vacante Senaatszetel in de Amerikaanse staat Arizona is gewonnen door de Democratische kandidaat Mark Kelly. In twee staten is de uitslag nog niet bekend, maar de Senaat lijkt nipt in handen te blijven van de Democraten.

Ook in het Huis van Afgevaardigden is vier dagen na de verkiezingen nog niet duidelijk welke partij de meerderheid heeft: de Republikeinen hebben daar nu 211 zetels in handen, de Democraten 201. Voor een meerderheid zijn er 218 nodig.

Opmerkelijk, want de hoge inflatie en dure benzine hebben de Democraten niet populair gemaakt, en nog eens vier jaar een hoogbejaarde president die regelmatig van trappen afvalt, lijkt geen goed idee.

De bemoeienissen van Donald Trump hebben voor de Republikeinen lang niet overal het gewenste succes opgeleverd. Wat niet wegneemt dat hij opnieuw een gooi zal doen naar het Witte Huis. Hij zal zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2024 dinsdag officieel aankondigen.

Maar Trumpty Dumpty lijkt zijn vervaldatum te hebben bereikt. De opvolger Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, staat in de startblokken.

De rivaliteit tussen Trump en zijn voormalige beschermeling kan onaarden in verbale vechtpartijen. En dan zijn er nog allerlei rechtszaken die roet in het eten kunnen gooien.

Trump heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen om te voorkomen dat hij moet getuigen voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Deze commissie onderzoekt de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

En die Capitool affaire heeft Trump stemmen gekost. Niet elke Republikein wil nog eens vier jaar volledige chaos in het Witte Huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten