zaterdag 26 november 2022

Terug naar de dansvloer

De actiegroep Viruswaarheid wordt opgeheven, hebben voormannen Willem Engel en Jeroen Pols vrijdag bekendgemaakt.

Aanleiding is een recente uitspraak van de rechtbank, waaruit bleek dat ING de rekening van de actiegroep mocht opheffen.

Dat kwam weer omdat Engel 50.000 euro van die rekening had gebruikt voor privédoeleinden: de aankoop van een stuk grond in Spanje. Vragen daarover van de bank werden stelselmatig genegeerd. Kennelijk omdat Engel nattigheid voelde.

Hoewel de actiegroep ophoudt te bestaan, blijft de stichting overeind. Die gaat, met een aantal aanpassingen in de statuten, door onder de naam Voor Waarheid. Maar dat blijkt in de praktijk een lege huls, want geen geld voor rechtszaken.

Rechtszaken die de laatste tijd alleen nog maar gericht waren tegen media die Engel in zijn ogen hadden beledigd. Het Knipmes kent geen actiegroep die zoveel kansloze rechtszaken heeft verloren. Op kosten van zijn eigen aanhang.

Het klapstuk moet nog komen: Engel stond deze week nog voor de rechter vanwege berichten die hij via sociale media verspreidde. Voor opruiing, oftewel het aanzetten tot strafbaar gedrag, eist het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 180 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk.

De initiatiefnemer van de collectieve aangifte Norbert Dikkeboom zat ook in de zaal, waarop Engel's advocaat vroeg om hem te verwijderen, zogenaamd omdat zich bedreigd voelde door zijn aanwezigheid.

Om het einde van Viruswaarheid zal, op Engel na, werkelijk niemand treuren. Na het opheffen van de coronamaatregelen had de oud-dansleraar werkelijk niets meer te melden, behalve eindeloze tweets waarin de overheid steevast als een kwaadaardig regime werd afgeschilderd. Gelukkig kan Engel in zijn eigen studio de frustraties van zich afdansen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten