zaterdag 1 april 2023

Aanklacht

Zal de aanstaande rechtszaak rond oud-president Donald Trump (76) hem aan een vernieuwde populariteit helpen of juist niet? 

Trump wordt aangeklaagd voor het betalen van zwijggeld aan pornoster Stephanie ‘Stormy Daniels’ Clifford en nog enkele zaken die dinsdag bekend worden gemaakt.

Trump schoot meteen in de verdediging en noemde het een politieke vervolging en schaamteloze verkiezingsbemoeienis. 

Kort daarna deed Trump nota bene een oproep aan zijn supporters om geld te doneren voor zijn juridische verdediging, alsof hij dat zelf niet kan betalen.

Tegen Trump lopen ook nog twee andere strafrechtelijke onderzoeken: een door een speciale raadsman die is aangesteld door defensieminister Merrick Garland, en een door een aanklager in de staat Georgia.

Wettelijk gezien staat Trump niets in de weg om campagne te voeren en opnieuw gekozen te worden tot president. Zelfs niet als hij veroordeeld wordt. De oud-president hangt in de eerstvolgende zaak theoretisch een celstraf van maximaal vier jaar boven het hoofd, maar de rechter is niet verplicht een gevangenisstraf op te leggen.

De aanklacht tegen Trump zal hem waarschijnlijk een tijdelijke boost geven in de GOP-voorverkiezingen, maar ten koste van zijn positie onder het bredere electoraat dat uiteindelijk zal beslissen of hij terugkeert naar het Witte Huis.

Zodra de details van de aanklacht openbaar worden gemaakt, zal het beeld van een sjoemelaar die het niet zo nauw neemt met de wet wordt versterkt. Zelfs de meest geharde aanhangers zullen dan niet meer kunnen volhouden dat het om een louter politieke veroordeling gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten