zaterdag 15 april 2023

Pentagon-lekker

De jonge militair en gamer Jack Teixeira is wereldnieuws. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het meest gevoelige lek van de Amerikaanse overheid in jaren. Strikt geheime documenten met gevoelige informatie uit het Pentagon over de oorlog in Oekraïne liggen op straat.

Teixeira promoveerde in juli tot 'Airman first Class', de op twee na laagste rang bij de Amerikaanse luchtmacht. Maar zelfs dan heb je blijkbaar al toegang tot topsecret informatie. Of wist hij als IT'er hoe hij eraan kon komen. Het schijnt dat deze informatie in brede kring bekend was.

In 2020, tijdens corona, kwam hij in een groep met 25 andere gamers terecht. Daarin werd gepraat over games, maar ook over bijvoorbeeld wapens. Kennelijk om indruk te maken deelde hij gevoelige informatie.

Over zijn motieven is nog maar weinig bekend. Er bestaat een video waarin Teixeira, afkomstig uit een militair gezin, racistische en antisemitische leuzen schreeuwt, voordat hij een vuurwapen leegschiet. Hij had daarnaast geen hoge pet op van de Amerikaanse overheid, maar alles wijst erop dat hij naïef was en de gevolgen van zijn daden onderschat heeft.

Zijn account op gamingplatform Steam verwees namelijk naar Instagram, waar een foto van zijn marmeren keukenblad hem verklapte. Een patroon van het marmer leek identiek aan het marmer te zien op foto's van de gelekte documenten. 

Daarmee verwoestte de militaire in een klap zijn leven. Er hangt Teixeira een 30 jaar lange gevangenisstraf boven het hoofd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten