zaterdag 29 april 2023

Huilebalk

Laurens Buijs stond er gekleurd op bij de webstek van de Universiteit van Amsterdam. Waarop te lezen is dat Buijs UvA-collega’s en andere wetenschappers op sociale media onder meer monsters, extremisten, corrupt en levensgevaarlijk heeft genoemd. Vergelijkbare berichten met een dreigende, eisende, en beschuldigende inhoud heeft hij ook aan collega’s gestuurd via mail, Teams of WhatsApp.

De UvA heeft naar eigen zeggen geprobeerd met Buijs in constructief gesprek te blijven en heeft hem meerdere keren aangesproken. Wat de UvA betreft is de grens bereikt. De UvA vindt deze uitlatingen onacceptabel, omdat die de veiligheid van wetenschappers en de veilige werkomgeving van collega’s bedreigen. Er is besloten Buijs op non-actief te stellen.

Buijs was interdisciplinair sociaalwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en noemt zich zelfstandig ondernemer met als specialiteit gender en seksualiteit in de multiculturele samenleving, en naar democratisering van wetenschap en technologie.

Na 12.000 jaar patriarchale cultuur staan we aan de vooravond van een nieuwe wereld gebaseerd op gelijkwaardigheid, empathie en balans, zo valt te lezen op zijn eigen site.

De toon van die site staat in schril contract met de wild om zich heen slaande Buijs van de laatste maanden. Die wegens een teveel aan tijd de ganse dag huilebalkt op Twitter.

Het had moeite met het begrip non-binair en zette zich af tegen wat hij een ‘radicale transbeweging’ noemde. Debat daarover zou ‘amper gevoerd kunnen worden’ zonder dat hij zou worden beschuldigd van discriminatie, aldus Buijs.

Hij bekritiseerde woke ook vanuit een links-progressieve positie. Dit ontaardde vervolgens in een landelijke mediastorm, waar de strijd om de waarheid en de framing 'keihard werd gespeeld'. In de mainstream pers trok volgens de wetenschapper een kwaadaardig frame over hem. 'Ik zou een ontspoorde wetenschapper zijn die heult met extreemrechts gedachtengoed om een onschuldig links bolwerk te slopen.'

Het hielp ook al niet echt dat hij langere tijd strijdt tegen het stigmatiseren van complotbewegingen, dat hij zelfs de ogenschijnlijk absurde ‘Reptilian’-theorie van David Icke zo gek nog niet vindt en meent dat Viruswaarheid en FVD niet voldoende credits krijgen voor wat zij allemaal goed hebben gedaan in hun verzet tegen de coronamaatregelen.

Dat is nog tot daaraan toe, maar als je dan onredelijk woedend uithaalt naar iedereen die je mening niet deelt, verlies je op voorhand elk debat. En niet alleen dat: een verdere wetenschappelijke loopbaan zit er voor Buijs echt niet meer in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten